Rast registracija preduzeća, ali i bankrota u trećem kvartalu 2020. u EU 1Foto: EPA-EFE/ALBERT PEREZ

U trećem kvartalu 2020, tromesečju kada su mere suzbijanja COVID-19 bile donekle ublažene u mnogim državama članicama, broj registracija novih preduzeća u EU zabeležio je značajan porast u poređenju sa prethodnim kvartalom (porast za 45,3 odsto).

Prema podacima Eurostata, u tom trenutku konačno je prekinut trend pada registracija koji je bio primetan u prvom i u drugom kvartalu 2020. godine.

Broj proglašenih bankrota u EU povećao se za 25,7 odsto u trećem kvartalu 2020. godine nakon naglog smanjenja u prvom i drugom kvartalu 2020.

Rast registracija preduzeća, ali i bankrota u trećem kvartalu 2020. u EU 2
Povećanje broja registracija preduzeća i bankrota u EU trećem kvartalu 2020. Foto: Screenshot Eurostat

Smanjenje broja registracija novih firmi, ali i proglašenja bankrota u prva dva kvartala 2020. godine može se u velikoj meri objasniti činjenicom da odgovarajuće uprave odgovorne za evidentiranje registracija i bankrota privremeno nisu bile dostupne ili zatvorene, pa zbog toga ovi događaji nisu mogli biti prijavljeni odmah, već sa zakašnjenjem. Takođe, postoji mogućnost da su vlade nekih država omogućile dodatno vreme za završetak administrativnih postupaka.

Konačno, u slučaju bankrota, vladine mere podrške preduzećima tokom krize mogle su omogućiti preduzećima koja bi inače podnela zahtev za bankrot da nastave svoje aktivnosti.

Međugodišnje poređenje pokazuje da se broj registracija novih preduzeća u EU povećao za 2,2 odsto u trećem kvartalu 2020. godine u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, dok je broj registrovanih bankrota opao za 17,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari