Ruku spasa pružila italijanska kompanija Kenda farben 1

Sa 85 radnika i godišnjom proizvodnjom vrednom oko 800.000 evra (više od 60 odsto zarade ostvari izvozom donjih delova za cipele), Hemijska industrija Vranje (HIV) jeste malo preduzeće, ali sa jasnom vizijom i perspektivom.

Ovog meseca obeležili su jubilej – šest decenija postojanja i trinaest godina od kada je u većinskom vlasništvu (67 odsto kapitala) italijanske kompanije Kenda farben. Pored proizvodnje donjih delova za obućarsku industriju HIV je posle privatizacije počeo da proizvodi lepkove za obuću i drvo, ali i one za široku upotrebu, i to po italijanskoj recepturi.

– Teško da bi smo imali snage da opstanemo na tržištu obućarske industrije sa kojeg su se povukle fabrike Koštana, Leda (Knjaževac), Čik (Kumanovo), Ras (Novi Pazar), Borovo… I u tom, čini mi se presudnom, trenutku pojavila se italijanska kompanija Kenda farben i pružila nam ruku spasa. Najpre smo, u skladu sa dogovorenim principima poslovanja kompanije Kenda, „prepakovali fabriku“. Broj radnika je postepeno smanjen sa 251, na osamdesetak, sa blagom tendencijom povećanja u skladu sa razvojem proizvodnje. Na taj način stvorili smo osnovu da se dalje usavršavamo u poslu koji najbolje umamo da radimo, a to je proizvodnja donjih delova obuće. I sve to poštujući zahteve tržišta – objašnjava u razgovoru za Danas, generalni direktor HIV-a Rade Novković, koji se gotovo četvrt veka nalazi na čelu tog preduzeća.

Činjenica da je reč o najvećem proizvođaču donjih delova obuće na Balkanu ne bi, u ovom trenutku, mnogo značila da nije sačuvan, i tehnološki usavršen, proces proizvodnje. Taj dinamičan odnos prema tehnologiji naročito dolazi do izražaja kada su u pitanju alati iz kojih se liju đonovi. Za šezdeset godina, iz pogona ove fabrike, tržištima nekadašnje Jugoslavije, ali i zemalja u okruženju, kao i Evropske unije, isporučeno je oko 50 miliona pari đonova.

– Kada su sa tržišta nestali veliki sistemi, mi smo uspeli da, zahvaljujući strateškom partnerstvu sa italijanskom kompanijom, pronađemo nove kupce i da se prilagodimo trendovima u pogledu tehnologije izrade, ali i kvaliteta donjih delova za razne vrste obuće. Činjenica je, takođe, da iz sopstvenih sredstava, dakle bez kredita ili pomoć većinskog vlasnika, ulažemo u proseku i do 500.000 evra godišnje. Bez toga se jednostavno ne može ako želite da vas prepoznaju moćne obućarske kompanije – ističe naš sagovornik.

Program proizvodnje univerzalnih lepkova, koji je sada još jedan stubni segment u poslovanju HIV-a, za trinaest godina dostigao je nivo od oko 4.000 tona. Iz Vranja se snadbevaju sve italijanske kompanije koje rade u Srbiji i imaju potrebe za tim repro-materijalom.

Jedan od gostoju na proslavi jubileja vranjske fabrike bio je i Robert Peretin, direktor preduzeća Uteksol iz Sloven Gradeca u Sloveniji.

– Sa ovim preduzećem i kolegom Radetom sarađujem petnaest godina. Mi proizvodimo granulate za brizgane đonove i naša saradnja je na dnevnom nivo, imajući u vidu prirodu posla. Sarađujemo sa poslovnim partnerima širom sveta, čak i u Finskoj, ali saradnja sa HIV je iskrenija i neoptrećena nepotrebnim birokratskim procedurama – tvrdi Peretin, i dodaje da se kroz poslovnu saradnju stvaraju i prijateljski odnosi, gde profit nije na prvom mestu.

Prema rečima direktora HIV saradnja sa preduzećem Uteksol biće veoma važno u narednom periodu, naročito posle uspostavljanja saradnje sa Geoksom. Novković naglašava da će u lancu, koji otvara saradnja sa jednom kompanijom kakav je Geoks, „prostora biti i za poslovne partnere iz Slovenije, ali i one iz Lučana, Novog Sada, Makedonije, Bugarske, Bosne, Kosova i Metohije“.

U Hemijskoj industriji Vranje zarade prate prosek u obućarskom sektoru – iznose oko 35.000 dinara i redovno se isplaćuju. Radi se u tri smene uz uposlenost kapaciteta od oko 90 odsto. Pravi kuriozitet predstavlja podatak da generalni direktor HIV nema službeni automobil, šofera, pa ni klasičnu sekretaricu koja sedi ispred njegove kancelarije. Krug fabrike je čist, ne oseća se nikakav zadah hemikalija, a radnici su u urednim uniformama. Primetili su to i predstavnici kompanije Kenda farben, koji su prisustvovali svečanosti upriličenoj povodom obeležavanja jubileja preduzeća. Đuzepe Tipa, jedan od vlasnika italijanske kompanije, kratko je, i biranim rečima, pozdravio prisutne, želeći da, kako je rekao, gleda samo u budućnost. Mnogo važnije bilo je to što su menedžment HIV i čelnici Kende farben imali nekoliko dana za razgovore o planovima proizvodnje za narednih nekoliko godina unapred. Kada su u pitanju ovakve kompanije drugačije bi bilo neuobičajeno.

Benefiti saradnje sa Geoksom

– Nije nikakva tajna da bi uspostavljanje saradnje sa Geoksom, koji ima fabriku na jedan kilometar od naše, za HIV značilo šansu za dalji razvoj. Ti pregovori su u toku, a naš cilj je da budemo uključeni i u izradu donjih delova obuće. Spremni smo da ispoštujemo visoke standarde, pa smo u skladu s tim uložili značajna sredstva u nabavku alata koji ispunjavaju te kriterijume. Vetar u leđa našem preduzeću predstavljala bi bilo koja količina proizvoda ugovorenih za komšijsku fabriku u Vranju. Između ostalog, jedan od benefita te saradnje bila bi bolja referentna pozicija u svetskoj obućarskoj industriji, jer sama činjenica da u svoj portfolio možete da stavite da radite za Geoks otvara vrata svetskog tržišta. Zato je za nas toliko značajno da krenemo u partnersku saradnju sa tom kompanijom i ja verujem da ćemo uspeti u toj nameri – uveren je generalni direktor HIV Rade Novković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari