Sa kim će i o čemu Aleksandar Vučić govoriti u Davosu? 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović)

Svetski ekonomski forum u Davosu, koji će okupiti poznate političare i ekonomiste, ali i druge ugledne ličnosti u svetu, svečano počinje večeras i traje do petka, 20. januara.

Među učesnicima biće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će, kako je programom planirano, govoriti 19. januara od 16 časova.

Za tada je zakazana 45-ominutna sesija koju organizuje Politico.

Osim Vučića, planirano je da učestvuju i premijeri Albanije Edi Rama i Irske Leo Varadkar, kao i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

Razgovor će moderirati glavni i odgovorni urednik Politika Jamil Edmond Anderlini, a tema sesije je kako nova evropska politička zajednica može pomoći Evropskoj uniji i njenim susedima da ojačaju bezbednosni pejzaž kontinenta usred širih geopolitičkih promena.

Neke od tema kojima će se baviti stručnjaci iz raznih oblasti, a u svetlu krize izazvane ratom u Ukrajini, biće i rešavanje trenutne energetske i prehrambene krize u kontekstu novog sistema za energiju, klimu i prirodu, kao i visoke inflacije, niskog rasta, visoke ekonomije duga.

Učesnici u Davosu baviće se i rešavanjem trenutnih prepreka u industriji u kontekstu novog sistema za iskorištavanje graničnih tehnologija za inovacije i otpornost privatnog sektora, ali i trenutnih društvenih ranjivosti i aktuelnih geopolitičkih rizika.

“Današnji svet je na kritičnoj prekretnici. Dvostruki pokretači pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini uzdrmali su ionako krhki globalni sistem. Ekonomski rast u najvećim svetskim ekonomijama je u zastoju, dok se kreće u suprotnosti sa rastućim cenama hrane i energije. Po prvi put od 1970-ih, svet se suočava sa nesigurnom neravnotežom sa rastom i inflacijom koji se kreću u suprotnim smerovima”, ističe se u najavi 53. Svetskog ekonomskog foruma.

Ovo se dešava, kako su naglasili, uporedo sa povećanom geoekonomskom fragmentacijom, ranjivošću finansijskog sektora i klimatskom krizom koja izmiče kontroli.

“To bi moglo da uveća svako usporavanje rasta, posebno na tržištima u razvoju. Ukoliko se ne pozabavimo ovim sistemskim i međusobno povezanim rizicima, obećanje „decenije akcije“ može postati decenija neizvesnosti i krhkosti”, navodi se u najavi Svetskog ekonomskog foruma, koji počinje večeras u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari