Od članstva u NATO crnogorski privrednici očekuju ne samo veći priliv direktnih stranih investicija, već i pristup novim tržištima. Nadaju se i većim prihodima od turizma, nižim troškovima u sektoru bankarstva i nizu drugih benefita.

Tako optimistična očekivanja baziraju na iskustvima drugih zemalja, poput Hrvatske, Albanije i Mađarske, koje su već prošle tim putem. Prema oceni ambasadorke Hrvatske u Crnoj Gori Ivane Sutlić Perić, izrečenoj na prošlonedeljnom skupu privrednika i ambasadora u Podgorici, ekonomska korist koju je Hrvatska izvukla od učlanjenja u NATO ogleda se u smanjenju uvoza i rastu izvoza, odnosno u orijentaciji na vlastitu proizvodnju. Mađarski ambasador Kristijan Poša potvrdio je da je nakon ulaska Mađarske u Alijansu, priliv stranog kapitala, posmatrano u periodu od 1999. do 2005. godine, gotovo utrostručen.

– Pristupanje NATO pozitivno će se odraziti na Crnu Goru kao investicionu destinaciju, s obzirom na to da će članstvo u tom savezu poslužiti kao svojevrsni katalizator za nova ulaganja. Mislim da su turizam, poljoprivreda, energetika i informacione tehnologije sektori sa najviše potencijala za ulaganje – naglasila je američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara.

U tom kontekstu treba posmatrati i izjavu albanskog ministra poljoprivrede, Edmonda Panaritija, koji je nakon susreta u Podgorici sa crnogorskim ministrom poljoprivrede Petrom Ivanovićem potvrdio da je od ulaska u NATO Albanija ostvarila napredak u oblast poljoprivrede i da vjeruje da će se to desiti i u Crnoj Gori.

Zanimljivo je pomenuti i podatak da pristupanje NATO pruža državama članicama šansu da svoje proizvode i usluge ponude NATO trupama. Na listi od 73 proizvoda i usluga, koliko ih je do sada kodifikovano po NATO standardima, našli su se crnogorski proizvođači hrane i pića poput podgoričkih Plantaža, bjelopoljske France-Mesoprometa, cetinjskog Martexa… Tu su i proizvođači vode iz Lipova (pored Kolašina), AD Bjelasica Rada, kao i Suza Water Group. Po NATO standardima kodifikovane su i kompanije Jadransko brodogradilište, Tara, Jugobicikl-Promet trgovina, Jadroagent Bar, Studio Mouse, MB Elektronik, Nikšićki mlin, Luka Bar, Luka Kotor, Travel Agency, Montenegro Defence Industria. Inače prvi kodifikovani proizvod u Crnoj Gori je pištolj TM 9 fabrike oružja Tara iz Mojkovca.

Kodifikacija po NATO standardima

Još jedan od benefita koje pristupanje NATO donosi državama članicama ogleda se u tome što se proizvodi i usluge mogu nuditi NATO trupama. Preduslov za to je kodifikacija po NATO standardima. U Crnoj Gori su po tim standardima do sada kodifikovana 73 proizvoda i usluga. To praktično znači da su kompanije, koje su uspešno prošle kodifikaciju, stekle pravo da budu uvrštene u Mater katalog bazu kompanija i organizacija 28 zemalja članica NATO i 38 zemalja koje nijesu članice, a koje nude svoje proizvode i usluge NATO članicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari