Saradnja dve zemlje je obećavajuća 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

U delegaciji predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga tokom državne posete Beogradu, bile su i desetine poslovnih ljudi, akademski stručnjaci iz oblasti privrede, geopolitike, prava, predstavnici više od 50 medija.

Među rezultatima posete bilo je podizanje bilateralnih odnosa na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva i potpisivanje više od 20 bilateralnih sporazuma, o industrijskoj saradnji, finansijama i izgradnji infrastrukturnih objekata…

Svega nekoliko dana posle završetka posete predsednika Sija, još nekoliko kompanija iz Kine pokazalo je interesovanje za investiranje u Srbiju. Time su potvrđene informacije iz Pekinga i Beograda da predstavnici različitih kompanija iz Kine žele da dodu u Srbiju. Pozitivna priča, o političkim odnosima ili veoma povoljnoj ekonomskoj klimi za kineske investicije u Srbiji se pročula, odgovaraju ovdašnji zvaničnici na pitanje da li će biti još kompanija iz te zemlje.

Prilikom posete predsednika Nikolića Pekingu u septembru 2015, najavljena je druga faza ekonomske saradnje između Srbije i Kine. Tada je predloženo nekoliko veoma velikih i važnih projekata sa kojima su upoznati predsednik Si i vlada NR Kine.

Predsednik Si je tokom boravka kazao da Kina želi da sa Srbijom podeli svoje uznapredovale tehnologije u iskustvo upravljanja, da stvori mogućnosti za zapošljavanje i poboljša životni standard ljudi. Kao podršku saradnji u proizvodnim kapacitetima, Si je posetio i železaru u Smederevu koju je u aprilu kupila kineska Hestil grupa.

Ču Jin, istraživač na Univerzitetu za međunarodne odnose u Pekingu, ocenio je da postoji veliki potencijal za razvoj bilateralnih ekonomskih veza. Trenutne kineske investicije u Srbiji i dalje su mnogo manje od onih iz mnogih zemalja EU, primetio je on.

Ambasador Kine u Srbiji, Li Mančang je podsetio da „Srbija sada ponovo oživljava sektor industrije. Takođe, preko 500.000 hektara zemljišta leži zaparloženo, bez odgovarajućeg navodnjavanja, uprkos činjenici da je u Srbiji obilje zemlje crnice. Kina može biti od velike pomoći da finansira ta područja,“ kazao je ambasador Li za Kinesku centralnu televiziju (CCTV).

Gao Fei, profesor na Kineskom univerzitetu za spoljne poslove u Pekingu, ocenio je da je „saradnja između Kine i Srbije obećavajuća“.

– Srbiji je veoma potrebna reindustrijalizacija, naročito radi održavanja industrije čelika i izgradnje infrastrukture, a Kina ima neophodnu tehnologiju i iskustvo – rekao je profesor Gao za pekinški dnevnik na engleskom jeziku Global tajms.

Neke kineske kompanije pokazuju ozbiljno interesovanje za poljoprivrednu proizvodnju, druge za privatizaciju nekih srpskih firmi. I veoma ozbiljni kineski fondovi pokazuju interesovanje da investiraju u različitim oblastima privrednih aktivnosti.

Prema podacima novinara srpske sekcije Kineskog međunarodnog radija (KMR), Branka Žujovića, kompanija CEFC zainteresovana je za ulaganja u sektor proizvodnje mesa, mleka i mlečnih prerađevina u Srbiji. Posebnu zainteresovanost je CEFC iskazala za, kako je navedeno sredinom aprila u saopštenju Ministarstva poljoprivrede vlade Srbije, postojeće i potencijalne proizvodne kapacitete.

Kompanija CEFC nalazi se među 500 najvećih svetskih kompanija. Lane je ostvarila prihod od 220 milijardi juana (oko trideset milijardi evra). Prilikom otvaranja predstavništva ove kompanije u Beogradu, čulo se da je CEFC za dve godine u Češkoj investirala približno tri milijarde dolara.
U Bariču je početkom aprila počela izgradnja kinesko – francuske fabrike „Mej ta“. Ova fabrika proizvodiće delove za automobile i motore. U nju će biti uloženo 60 miliona evra, a uposliće oko 1.400 radnika.

Rok za završetak radova je jul 2017. Fabrički krug prostiraće se na oko 40.300 kvadratnih metara, u Industrijskoj zoni koja se nalazi na prostoru nekadašnje fabrike „Prva iskra“. Vlada Srbije u ovaj projekat uložila je 22,7 miliona evra.

„Čajna Balkan investment“ (CBI), kompanija koja je u Beogradu otvorila zajedničko predstavništvo sa CEFC, spada među deset najvećih privatnih konglomerata u Kini, sa godišnjim prihodom od oko 35 milijardi dolara. Kotirani su na najvažnijim berzama u svetu i nalaze se na listi 500 najvećih kompanija na svetu. Oko 60 odsto prihoda ostvaruju u poslovima sa naftom i gasom.
Kineska kompanija „Huayi Wind Energy“ je beogradsko predstavništvo otvorila sredinom maja. Direktor regionalnog predstavništva te kompanije Predrag Petronijević rekao je da su vetroparkovi jedan od prioriteta u Srbiji.

I dalje je, prema tvrdnjama ambasadora Srbije u Pekingu Milana Baćevića, aktuelan najveći projekat koji bi Kina mogla da realizuje u Evropi, povezivanje Dunava sa Egejskim morem, preko Morave, Vardara i Soluna. Po ambasadoru, zbog geografskog položaja Srbije i samog balkanskog koridora, koji prate železničke pruge i auto-putevi dužinom cele trase, od ušća Morave u Dunav do ušća Vardara u Egejsko more, interes za taj projekat su pokazale i Makedonija i Grčka.

– Jedan kineski fond je već bio gost kod predsednika, premijera i nekoliko srpskih ministara u razgovorima vezanim za taj projekat, koji je višenamenski. Nije reč samo o plovnom putu. Reč je o stvaranju mnogo boljih uslova za razvoj poljoprivredne proizvodnje, gde je kineska strana pokazala veliki interes – naveo je Baćević u opširnom intervjuu za KMR.

Po Baćeviću, Srbija tim projektom rešava problem poplava, povećanje poljoprivredne proizvodnje, uklanja hroničan nedostatak električne energije, jer je moguće izgraditi više hidroelektrana, velikih, srednjih i malih, a tu je i izgradnja irigacionih sistema za navodnjavanje, ili odvodnjavanje u periodima velikih kiša. Mnogo je ekonomskih dobitaka iz drugih, uzgrednih grana koje bi se razvijale iz tog projekta – razvoj gradova, zaustavljanje negativnih migracija, unapređenje turizma, drugi oblici saobraćajne infrastrukture, hidrograđevina, klasično građevinarstvo…

Pomenuti kineski fond je sa vladom Makedonije potpisan krajem aprila preliminarni sporazum o saradnji na tom projektu. U Atini je početkom juna razgovarano na tu temu.

Po Baćeviću, različite su varijante izgradnje tog projekta – strateška partnerstva, koncesije, ali nikako finansijsko zaduživanje Srbije, zato što postoje i limiti koji je ograničavaju da se ponovo zadužuje, a ona i nije kreditno sposobna.

– Srbija ima takav geografski položaj preko kojeg najbolje može da valorizuje sve ono što nema, a što se zove novac… Prirodne predispozicije koje ima na toj trasi su najbolji mogući način da se ta vrednost valorizuje – zaključio je ambasador Baćević.

Li: Što pre u realizaciju

Ambasador NR Kine Li Mančang preneo je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je od predsednika Sija dobio zadatak da odmah krene u realizaciju svih projekata koji su dogovoreni tokom posete šefa kineske države. Apsolutni prioritet su projekti vezani za smederevsku železaru i izgradnju pruge Beograd – Budimpešta, saglasili su se predsednik Nikolić i ambasador Li.
Nikolić i Li su razgovarali o mogućnostima ulaganja kineskih kompanija u srpsku namensku i poljoprivredno-prerađivačku industriju. Potrebno je posvetiti se izradi novih zajedničkih projekata koji bi omogućili dodatna ulaganja u srpsku privredu, konstatovano je u razgovoru.

Srpska govedina na kineskom tržištu

Do sada je na kineskom tržištu bilo teško naći poljoprivredne proizvode iz Srbije. No, kako piše pekinški dnevnik na engleskom jeziku Čajna dejli, posle posete predsednika Sija Beogradu, „kineski potrošači će uskoro moći da kupuju visokokvalitetno goveđe meso iz Srbije.“ Rezultat je to saradnje dve internet platforme Traveller 99 i Ebuscmec.1688.com. Ebuscmec.1688.com, koja je povezana sa velikim konglomeratom China Machinery Engineering Corporation (CMEC), snabdeva potrošače visokokvalitetnim uvoznim robama, dok je Traveller 99 iskusan u elektronskoj I klasičnoj trgovini i reklamiranju. „Dve platforme će se udružiti u uvozu srpske govedine kako bi, po konkurentnim cenama, bila zadovoljavana potražnja u Kini za visokokvalitetnoj govedini,“ naveo je list. Istovremeno, gradske vlasti Kragujevca su u avgustu 2015. potpisale sporazum o razumevanju sa CMEC, koji podrazumeva izgradnju klanice i stočnih farmi. Najavljeno je da će izgradnja pogona za preradu 50.000 tona stočnog mesa, koliko CMEC planira da iz Kragujevca doprema na tržište NR Kine, početi 2017. Kompanija će se baviti i otkupom goveda i ovaca, a njihovi stručnjaci su već posetili 300 privrednih gazdinstava i zaključili da Šumadija ima potrebne kapacitete.

Posle energetike, industrijski park

Konglomerat CMEC gradi novi blok B3, snage 350 megavata, u Termoelektrani „Kostolac B“. Izgradnja bloka košta 613 miliona dolara, a proširenje kopa Drmno 97,6 miliona. Ovaj projekat je utoliko važniji, ako se zna da se u „Kostolcu“ dnevno proizvede do 15 odsto ukupne potrošnje struje u Srbiji. Prvi projekat CMEC u Srbiji je bila revitalizacija bloka B1, u okviru Prve faze kreditnog aranžmana. Ta kompanija zainteresovana i za druge projekte, kao što je TENT B 3. CMEC je, prema informacijama iz ambasade Srbije u Pekingu, veoma zainteresovan da u Srbiji krene i u realizaciju projekta jednog industrijskog parka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari