Funkcionerima i službenicima u javnom sektoru iz niškog budžeta je na ime plata, dodataka, naknada, kao i doprinosa za takva primanja, „nepravilno“ ili „bez osnova za isplatu koji je u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima“ isplaćeno oko 113 miliona dinara. Grad Niš pritom ima 289 zaposlenih na neodređeno vreme više od dozvoljenog broja, navedeno je u izveštaju o reviziji niškog budžeta za 2014. godinu, koji je Državna revizorska institucija objavila na samom kraju 2015.

Prema izveštaju DRI, za stalno zaposlene funkcionere u Skupštini grada, kabinetu gradonačelnika i Gradskom veću građani Niša su 2014. godine „izdvojili“ ukupno 6,7 miliona dinara na ime nezakonitih funkcionerskih dodataka, kao i doprinosa po tom osnovu. Nepravilno ili bez pravno regularnog osnova za naknade funkcionerima koji nisu stalno zaposleni u Skupštini grada i Gradskom veću isplaćeno je još 14,7 miliona dinara.

Još 45,3 miliona dinara isplaćeno je bez pravno valjanog osnova za plate pomoćnika gradonačelnika Niša, sekretarke i zamenice sekretarke Gradskog veća, 32 pomoćnika načelnika gradskih uprava, kao i predsednika Saveta za ljudska i manjinska prava i Saveta za građanske inicijative. Za nezakonito uvećane plate zaposlenih u javnom sektoru, među kojima su i neki od zaposlenih u gradskom javnom pravobranilaštvu i službi Zaštitnika građana, izdvojeno je još 42,8 miliona dinara. Za privremene i povremene poslove, koji su trajali duže od zakonom dozvoljenih 120 dana, izdvojeno je 19,2 miliona dinara. Više od 1,1 milion dinara nepravilno je isplaćeno za godišnje nagrade, „nagrade za božićne praznike“ i novčane poklone zaposlenima u gradskim javnim ustanovama. Funkcionerima i zaposlenima su i službene dnevnice isplaćivane „u većem iznosu od propisanog“, konstatovala je DRI.

Izveštaj ovog samostalnog i nezavisnog državnog organa, u kojem je konstatovan niz nepravilnosti pri isplati prihoda funkcionera i zaposlenih u javnom sektoru, usledio je nakon nalaza upravne inspekcije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koja je sredinom prošle godine konstatovala da je 19 stalno zaposlenih gradskih funkcionera tri godine i kraće protivzakonito primalo funkcionerske dodatke od 30 odsto na osnovnu platu. Postupajući po nalogu ove inspekcije, Odbor za administrativna pitanja Skupštine grada Niša smanjio je njihove plate za 30 odsto, dovodeći ih tako na zakonski nivo. Isti Odbor je nešto kasnije, kroz izmenu Pravilnika o platama lica koja bira, postavlja i imenuje Skupština grada Niša u organima i službama grada, smanjio i naknade funkcionera koji nisu stalno zaposleni u gradskoj upravi sa 50 na 30 odsto od iznosa plata koje bi primali za obavljanje funkcije kada bi bili na stalnom radu. I ovim funkcionerima su naknade od 50 odsto isplaćivane tri godine i kraće.

LAF: Da reaguju tužilaštvo, pravobranilaštvo i budžetska inspekcija

Lokalni antikorupcijski forum u Nišu (LAF) pozvao je juče Policijsku upravu Niš, Osnovno javno tužilaštvo, Gradsko javno pravobranilaštvo i Budžetsku inspekciju grada Niša da „reaguju u okviru svojih nadležnosti povodom niza nepravilnosti u planiranju, prihodovanju i trošenju budžeta grada Niša za 2014. godinu koje je utvrdila DRI“.

– Budžet je najvažniji godišnji akt lokalne samouprave, a regularno i odgovorno planiranje, prikupljanje i trošenje budžetskih sredstava predstavlja najviši javni interes. Nepravilnosti u trošenju budžetskog novca otvaraju i prostor za sumnju u različite vidove koruptivnog ponašanja organa javne vlasti, a štetu od takvog postupanja neopravdano trpe građani – navodi se u reagovanju ovog tela. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari