Povodom teksta koji je u Danasu objavljen 18. februara ove godine, pod naslovom “Sertić: Simpo je bankrotirao“, iz ove kompanije obratitili su se našem listu zahtevom da se objave ispravke.

– Naslov „Simpo je bankrotirao“ je izvučen iz konteksta. Ministar Sertić je rekao da je Simpo bio pred bankrotom i da je zato urađena konverzija duga u državni kapital i Simpu odobrena sredstva, čime je država spasila Simpo. U cilju istinitog i potpunog informisanja javnosti obraćamo Vam se sa zathevom da se prilikom pisanja ovakvih tekstova ne izostavljaju bitne činjenice jer se tako pravi iskrivljena slika i narušava ugled Simpa ad Vranje što nanosi veliku štetu našem poslovanju – navodi se u demantiju iz Simpa.

Dodaje se da „deo teksta u kom navodite da prema oceni ekonomske javnosti Vranja, Simpo treba da se orijentiše isključivo na proizvodnju nameštaja, moramo Vam dodatno pojasniti. To je pre svega stav menadžmenta Simpa koji je bio opredeljujući za izradu planova i koji je podržan od nadležnih institucija“.

– Na osnovu programa finansijske konsolidacije i plana restrukturiranja iz 2014. godine, a koje su podržali Vlada RS, Ministarstvo privrede i banke, Simpo može da postane tržišno održivi sistem sa profitabilnim poslovanjem u osnovnom (core) biznisu, a da sva ostala društva (non-core biznis) treba da budu predmet privatizacije – kažu u Simpu.

Takođe, naglašavaju, objavljeno je da je stečaj proglašen u zavisnom preduzeću Simpo ŠIK Kuršumlija, što takođe nije tačna informacija – „na spisku za stečaj Agencije za privatizaciju je ŠIK Kopaonik Kuršumlija, preduzeće čije pogone Simpo ŠIK drži u zakupu, a ne Simpo ŠIK“, objašnjavaju u kompaniji.

– U tekstu je napisano i da je proizvodnja pokrenuta u delu pogona, što takođe nije tačno. Proizvodnja je pokrenuta u svim pogonima matičnog i svim zavisnim preduzećima, osim u preduzeću „Simpo drvo“ u kom će biti pokrenuta u narednim danima. Napisali ste i da Simpo ima 4200 radnika i da se polovina prijavila za socijalni program, što takođe nije tačno. Simpo ima 4054 radnika i prema anketi za dobrovoljno uzimanje socijalnog programa sprovedenoj u Simpu početkom decembra prošle godine, prijavilo se 1.384 radnika – tvrde u Simpu.

U demantiju se navodi i da su citirane reči generalnog direktora Slađana Disića, koje on uopšte nije izgovorio.

– Generalni direktor je izjavio da će u narednih 10 dana u kompaniji biti sprovedena nova anketa o zainteresovanosti radnika za uzimanje socijalnog programa sa novim uslovima.Rekao je, citiram: “Po ranijem pravilniku postojale su četiri opcije za uzimanje socijalnog programa, dok u novom ima jedna manje. Opcija da 200 evra po godini staža ostaje, a četvrta opcija koja je nekada postojala u smislu pet godina do penzije je izbrisana. Takođe, sada postoji limit za visinu socijalnog programa i otpremnina može da iznosi najviše 8.000 evra. Prva anketa za dobrovoljno uzimanje socijalnog programa sprovedena je u Simpu početkom decembra prošle godine i tada su se prijavila 1.384 radnika. Svi oni koji su se za uzimanje otpremnine prijavili novembra sada su na godišnjem odmoru, posle čega će koristiti plaćeno odsustvo do završetka procesa – zaključuju u toj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari