Ambasadori zemalja SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije na Kosovu podržali su pre dva dana eksproprijaciju Ski-centra Brezovica ocenivši da je tender za javno-privatno partnerstvo u skladu sa zakonima Kosova. Međutim, u Skijalištima Srbije tim povodom za Danas kažu da je ski centar Brezovica u njihovom vlasništvu i da će se za njega „boriti svim pravnim sredstvima“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Imovina ski-centra Brezovica je u vlasništvu Skijališta Srbije i bilo koji način oduzimanja imovine za nas, kao vlasnike, je potpuno neprihvatljiv. Mi smo pre dve nedelje uputili gospodinu Isi Mustafi najavu pokretanja investicionog spora pred međunarodnom arbitražom u Parizu protiv Prištine zbog odluke takozvane Vlade Kosova kojom se predviđa eksporprijacija imovine Ski centra Brezovica, a za potrebe izgradnje Turističkog centra Brezovica. Kao vlasnici imovine, borićemo se svim raspoloživim pravnim sredstvima protiv uzurpacije i narušavanja vlasničke strukture Ski centra Brezovica – kažu za naš list u preduzeću Skijališta Srbije.

Ovim su, kako napominju, preduzeli prvi korak ka zaštiti imovine i tako zadržali mogućnost da u bilo kom momentu iniciraju arbitražni postupak, a u skladu sa pravilima Međunarodne trgovinske komore. „Drugim rečima, ukoliko ne dođe do sporazumnog rešenja, obezbedili smo mogućnost da slučaj iznesemo pred nezavisni arbitražni tribunal, koji će imati poslednju reč“, ističu u Skijalištima.

Ski-centar Brezovica kupio je proletos francusko-andorski konzorcijum MDP Konsalting – Kompani dez Alp koji je prošle godine pobedio na tenderu. Konzorcijum je ponudio 400 miliona evra za koncesiju nad zemljištem na kom se ski-centar nalazi, a koji je na teritoriji opštine Štrpce.

Ovakav razvoj situacije „na nož“ su dočekale srpske vlasti jer je ski-centar i sve što se na njemu nalazi u stopostotnom vlasništvu Srbije, odnosno 20 odsto kapitala imaju Skijališta Srbije, a 80 odsto Ineks intereksport. Na međuministarskim sastancima, o čemu je Danas ranije pisao, mesecima se razgovaralo o tome da se smanji teritorija za eksproprijaciju sa 3.000 hektara na svega 9,7 hektara, što je na kraju učinjeno. Za srpsku stranu, kako nam je tada rekao pokrajinski ministar za lokalnu samoupravu LJubomir Marić, sporno je bilo pitanje objekata na tom zemljištu, kao i pitanje 200 zaposlenih u ski-centru.

Međuministarska grupa Vlade Kosova pokrenula je privatizaciju pre pet godina i tada su se na tenderu pojavile četiri firme, među njima i MK grupa srpskog biznismena Miodraga Kostića. Francusko-andorska kompanija je dala ponudu od 409 miliona evra koji bi trebalo da budu uloženi u projekat ski-centra u narednih 10 do 15 godina. Prvi radovi, odnosna prva faza za koju je izdvojeno 165 miliona evra, počeli bi već ove godine. Prema planu koji je ponuđen, ski-centar, koji je na samo 60 kilometara od Prištine, trebalo bi da ima više od 100 kilometara staza i 20 ski-liftova. Ski-centar, zemljište i objekti koji su na skijalištu vlasništvo su opštine Štrpce, dok svi ostali objekti nisu u trajnom vlasništvu, odnosno imali su dozvolu o privremenom korišćenju zemljišta na neodređeno vreme. Pre sedam godina vrednost Brezovice procenjena je na 20 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari