Snažan pad trgovine između EU i Rusije zbog ukrajinske krize 1Foto: EPA-EFE/Marcin Bielecki

Trgovinska saradnja Rusije i EU znatno je pala ispod nivoa pre sukoba u Ukrajini, tako je udeo Rusije u uvozu van EU pao sa 6,4 odsto na 3,8 odsto između februara i septembra prošle godine, objavio je danas Eurostat.

Eurostat navodi da je trgovina EU sa Rusijom snažno pogođena zbog ruske invazije na Ukrajinu, pri čemu je EU uvela ograničenja uvoza i izvoza na nekoliko proizvoda, a da su efekti ovih mera posebno vidljivi poslednjih meseci.

Tokom istog perioda, od februara do septembra 2022. izvoz zemalja EU u Rusiju je opao sa 2,3 odsto na 1,1 odsto ukupnog EU izvoza.

“Trgovinski deficit EU sa Rusijom dostigao je vrhunac u martu prošle godine, kada je bio na 19,6 milijardi evra, da bi se potom progresivno smanjivao i u septembru 2022. iznosio 9,7 milijardi evra”, navodi se na sajtu Eurostata.

Kada se posmatra udeo Rusije u uvozu van EU za šest ključnih proizvoda, snažan je pad za proizvode poput uglja, prirodnog gasa, nafte, đubriva, gvožđa i čelika. Za nikl je taj udeo, napominje Eurostat, blago porastao.

Najveći pad uvoza zabeležen je kod uglja, sa 45 odsto u 2021. na 13 odsto u trećem kvartalu 2022. godine, prirodnog gasa, sa 36 na 18 odsto, potom đubriva sa 29 na 17 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari