Solidarnost i Zajedno: Nadležni da obustave rad kada je temperatura visoka 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Politička platforma Solidranost i stranka Zajedno zatražili su danas od nadležnih organa da omoguće obustavu rada tokom dana kada su najavljene visoke temperature.

U saopštenju stoji da nedostatak valjano isplaniranih zelenih pojaseva i stalna tendencija vlasti da pogoduju građevinskim investitorima, doprinose „deforestizaciji gradova“.

Potparolka Solidarnosti i članica stranke Zajedno Melanija Lojpur kazala je da je investitorski urbanizam opasan iz više razloga, a pre svega leti kada se rade gradilišta.

Ukazala je da temperature koje nastaju na gradilištima idu i preko 40 stepeni Celzijusa i da je izlaganje radnika ovakvim uslovima nedopustivo.

Dodala je da je inspekcija rada dužna da kontroliše i da naloži prekidanje rada od 11 do 16 časova kada su temperature najviše.

„Takođe, ono čega moramo biti svesni je i to da na našim gradilištima radi mnogo stranih radnika, koji su svakako daleko ranjiviji i podložniji manipulaciji investitora i izvođača radova, zbog jezičkih i drugih barijera. Na našim putevima rade radnici iz Turske, Pakistana, Bangladeša“, ocenila je Lojpur.

Lojpur je istakla i da bi službe koje se bave smećem, održavanjem javih površina ili drugim komunlanim uslugama trebalo da imaju drugačije radno vreme dok je vrućina.

„Srbija ne sme biti radni logor. Osetljivost za radnike i radnice, za sve koji pošteno i vredno zarađuju za svoj hleb, mora postojati“, ukazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari