Šoškić: Devizne rezerve su značajne, moguće je braniti kurs dinara prema evru 1Foto: Božidar Petrović/Fonet

Kurs dinara prema evru u Srbiji je nezvanično fiksiran i kao što znamo, Srbija ima značajne devizne rezerve koje su nam dostupne, tako da ga je moguće braniti, kaže za N1 Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Ono što nije dobro, dodaje, jeste značajan deficit u tekućem delu platnog bilansa koji je preko 5,5 odsto (uvoz veći od izvoza), što je znatno više od zemalja centralne i istočne Evrope. „A, zemlja sa takvim karakterom uvozno-izvoznih odnosa, kakve ima Srbija, osetljivije su u ovakvim uslovima“, ocenio je Šoškić.

„Moguće je da će neke investicije da se smanje, da će novac početi da se povlači iz naše zemlje i da će se kreirati pritisci na deviznom tržištu, ali Srbija ima dosta deviznih rezervi, pa ne treba očekivati velike nestabilnosti kursa“, kaže Šoškić.

U narednom periodu, ističe, možemo da očekujemo rast inflacije.

„Pitanje je da li će naši dohoci moći da prate taj rast inflacije“, ukazuje Šoškić.

Kako ističe, ne treba kreirati paniku ni po pitanju štednje, niti po pitanju deviznog kursa.

„Nepotrebno je stvarati psihozu. Snabdevanje namirnicima i energentima biće stabilno, ali verovatno po nešto višim cenama, i to je nešto na šta ne možemo uticati, na to moramo da se naviknemo i to će da se nastavi. Inflacija je iznad osam odsto na godišnjem niovu, nešto više nego u evrozoni. Taj pritisak na cene će da se nastavi. Neki drugi elementi osim hrane i energenata, rude i sirovine koje Zapad uvozi iz Rusije i Ukrajine, takođe mogu da stvore poremećaje u snabdevanju“, naglašava bivši guverner NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari