Spekulacije izazvale pad cena nafte 1

Iako su cene sirove nafte na svetskim berzama počele strmoglavo da padaju čim su objavljeni prvi rezultati referenduma u Britaniji, stručna javnost upozorava da ne treba donositi preuranjene zaključke da li će se to odraziti i na maloprodajne cene goriva u Srbiji.

Eksperti naime ističu da je nagli pad cena nafte nakon što su obelodanjeni referendumski rezultati, plod spekulacija u berzanskim i finansijskim krugovima što istovremeno ne mora da odražava i realno stanje na tržištu nafte.

– Ono što je potpuno evidentno je to da sa ekonomske tačke gledišta ne postoji nijedan jedini razlog da se cena nafte snizi ili da se poveća odmah nakon objavljivanja rezultata referenduma u Britaniji. Da li političke odluke tog tipa mogu da se odraze i na ekonomska zbivanja, odnosno da li sa globalnog nivoa mogu da se preliju na regionalne i primera radi utiču na maloprodajne cene goriva u Srbiji, pitanje je na koje se u ovom trenutku ne može dati precizan odgovor. Prošlo je suviše malo vremena da bi mogla da se uradi ozbiljna i stručna analiza koja se ne oslanja na spekulacije – kaže za Danas Slobodan Ružić, direktor kompanije Enerdži sejving grup. Prema njegovim rečima potrebno je sačekati da prođe izvesno vreme i tek tada ćemo moći da donosimo racionalne i tačne zaključke vezane za cenu sirove naftte na svetskim berzama i njenim eventualnim uticajima na maloprodajne cene goriva.

Inače, cene nafte na svetskim berzama doživele su nagli pad od šest odsto nakon što su objavljeni rezultati referenduma u Velikoj Britaniji. Tako je u jednom trenutku američka „laka“ nafta WTI pala za 6,21 odsto na 47 dolara a severnomorska sirova nafta „brent“ je oslabila za 6,17 procenata na 47,77 dolara za barel. Kasnije tokom trgovačkog dana ti gubici su smanjeni, tako da je „brent“ pojeftinio za 2,14 dolara (4,2 odsto) na 48,77 dolara, a WTI nafta je pala za 2,18 dolara (4,35 odsto) na 47,93 dolara.

Vest o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije urušila je azijske berze, pri čemu je Tokijska pala za gotovo osam odsto, Honkoška je u minusu za više od četiri odsto, a Seulska i Sidnesjka berza su pale za više od tri procenta pojedinačno. Trgovanje fjučersima takođe je nagovestilo pad Londonske berze za sedam procenata i Frankfurtske za šest odsto. Analitičari kompanija koje se bave zbivanjima na berzi i u finansijskom sektoru naglašavaju da bi ishod izbora u Britaniji mogao da izazove velike poremećaje na tržištu. To je razlog zbog čega su banke i brokerske kuće na oprezu, procenjujući rizike i posledice koje bi Bregzit mogao da nanese tržištima.

Eksperti procenjuju da glas za izlazak Britanije iz EU slabi kratkoročne izglede privrede te zemlje i globalne ekonomije. Ipak oni veruju da će se u krajnjem ishodu pokazati da je šteta manja nego što su nagoveštavale neke prognoze. Jedan od razloga za poniranje cena nafte je i jačanje dolara u odnosu na funtu i visokoprinosne valute, što naftu čini skupljom za korisnike drugih novčanih jedinica. Funta je pala posle referenduma na najniži nivo prema dolaru od 1985. godine, dok je australijski dolar oslabio za 3,4 odsto u jednom trenutku, južnokorejski von je potonuo 2,4 procenta, a indonežanska rupija izgubila 1,1 odsto vrednosti. Malezijski ringit je pao 2,5 procenata, što je jedan od njegovih najgorih rezultata od 1998.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari