Spoljni dug Kosova 663 miliona evra, javni dug 1,09 milijardi evra 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Spoljni dug Kosova je tokom prvih šest meseci ove godine povećan za više od 22 miliona evra u odnosu na prošlu godinu i na kraju juna iznosio je više od 663 miliona evra.

Javni dug je sa 1,11 milijardi evra u 2022. godini, u prvih šest meseci ove godine smanjen na 1,09 milijarde evra, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

„Najviši iznosi sredstava su dobijeni od Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne asocijacije za razvoj i Međunarodnog monetarnog fonda“, kazao je za RTK portparol Vlade Perparim Krieziu.

Prema njegovim rečima, ta sredstva se koriste za različite infrastrukturne projekte, za projekte energetske efikasnosti i projekte podrške strukturnim reformama u zemlji.

„Svi projekti su vezani za vladin program i prioritete resornih ministarstava, čiji je krajnji cilj ekonomski razvoj zemlje i unapređenje blagostanja građana“, kazao je on.

Kako je dodao, pre donošenja odluka o finansiranju projekata zaduživanjem, urađene su detaljne analize u cilju što efikasnijeg korišćenja ovih sredstava.

Istovremeno, profesor ekonomije Muhamet Sadiku naveo je kako je povećanje duga uticalo na ekonomski razvoj.

„Dve godine (Vlade Aljbina Kurtija) mali je period da se napravi transformacija, da se napravi zaokret u razvoju. Dakle, sva dešavanja su rezultat prethodnog uticaja. Ali u poslednje dve godine nedostaju javne investicije koje su na veoma niskom nivou i veoma su bitni faktori u stvaranju bruto proizvoda zemlje”, rekao je profesor Sadiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari