Prevara na konkursima Ministarstva za brigu o porodici: Na račune fantomskih organizacija leglo 5 miliona evra 1Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Novo istraživanje BIRN-a otkriva na čije račune je leglo pet miliona evra koje je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju 2021. godine isplatilo mreži fantomskih organizacija.

BIRN i Građanske inicijative već četiri godine istražuju potrošnju javnog novca na konkursima, a dve i po godine objavljuje dokaze o najvećim zloupotrebama u ovoj oblasti, koje su uočene u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

U prethodnim istraživanjima BIRN je objasnio mehanizam prevare – udruženja bi dobila novac za projekte prevencije vršnjačkog nasilja i socijalne zaštite, skoro ništa od planiranih aktivnosti ne bi uradili, a na kraju bi lažirali izveštaje o sprovedenim aktivnostima i potrošnji. Komisija Ministarstva je usvajala ove izveštaje, bez obzira na evidentne nepravilnosti.

Konačni dokaz o proneveri najmanje pet miliona evra na konkursima stigao je od Uprave za trezor, koje je BIRN dobio na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Na taj način novinari BIRN-a otkrivaju gde ja novac zaista bio u jednom trenutku.

Odgovori na pitanja koja javnost najviše zanimaju, gde je novac završio i ko je nalogodavac celog posla, mogu dati samo Tužilaštvo i policija.

“Tužilaštvo ima instrumente da otkrije gde je novac završio, samo je pitanje volje”, kaže za BIRN tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Jasmina Paunović.

Iako su javnosti predočeni dokazi o zloupotrebama u spornim konkursima Ministarstvu za brigu o porodici još krajem 2021. godine, za sad niko nije odgovarao pred zakonom.

Plaćali sami sebi

Podaci iz izveštaja koje je usvojilo Ministarstvo pokazuju da je agenciji Vibzie tokom 2021. godine uplaćeno 13,2 miliona dinara, što je najveći od svih prihoda jedne agencije predstavljen u izveštajima.

Zastupnik agencije Stanko Milivojević je plaćen jer je navodno držao predavanja u osnovnim školama u Despotovcu o prevenciji vršnjačkog nasilja i obučavao gerontodomaćice u Leskovcu.

U razgovoru sa novinarima BIRN-a Stanko Milivojević, bivši radnik pošte, nije znao puno da kaže o vršnjačkom nasilju, a na pitanje čime se bavi i šta ga kvalifikuje za obuke, tada je odgovorio: “Šlepam, cepam drva, svašta radim. Ove organizacije, svašta”.

Međutim, podaci Uprave za trezor pokazuju da je agencija Vibzie dobila 5,8 miliona dinara, a ne 13,2 miliona, kako je predstavljeno u izveštajima koje je usvojilo Ministarstvo.

Na vrhu liste najvećih dobitnika nije Stanko Milivojević, već Bojan Lešović, u to vreme službenik u opštini Voždovac zadužen za saradnju sa civilnim sektorom. Lešović je trenutno pravni zastupnik jedne nevladine organizacije, a u prošlosti je bio zastupnik još šest nevladinih organizacija i vlasnik pet konsultantskih agencija.

Njega je BIRN u istraživanju iz marta 2023. godine Javni novac za tajne projekte označio kao jednog od organizatora celokupne mreže fantomskih udruženja građana i kao bitnu figuru u izvlačenju para iz budžeta na konkursima.

Njemu je na račune agencije i organizacije koje je vodio (Agencija Bumel i Razvoj rehabilitacionog sistema za podršku osobama sa invaliditetom), od maja do decembra 2021. godine, uplaćeno 12,5 miliona dinara, ili 100.000 evra.

Ceo tekst pročitajte na BIRN.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari