Oglasio se Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti povodom "enormnog trošenja novca" preko konkursa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju 1Foto: Shutterstock/thodonal88

Povodom najnovijih saznanja o mogućim zloupotrebama u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i pokrenutim krivičnim prijavama protiv odgovornih lica za enormno trošenje novca bez pokrića oglasio se danas Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti, čijim članovima ovo ministarstvo vrši direktan nadzor u radu.

Podsetimo, proveravajući konkurse za dodelu novca koje raspisuju ministarstva, BIRN i Građanske inicijative su otkrili veliki broj „fantomskih organizacija“ koje su uzimale novac za nikada realizovane projekte. Samo preko konkursa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju u 2021. godini, izvučeno bar pet miliona evra.

„Osuđujemo nesavesno i koruptivno poslovanje naročito kada ono dolazi od najvišeg vrha. Ovo je grubo i bezobzirno kršenje Zakona i tražimo od nadležnih organa da se sve krivične prijave dobro ispitaju i shodno tome počinioci adekvatno kazne“, poručili su u saopštenju.

Kako dodaju zaposleni u Gradskom centru za socijalni rad će u najkraćem vremenskom roku održati sastanke na nivou svojih odeljenja i doneti odluku o daljim koracima zbog, kako kažu, sve težih i gotovo nemogućih uslova rada.

Podsetimo, krivične prijave podnete su protiv bivšeg ministra Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Ratka Dmitrića, kao i NN osoba koje su bile u Komisiji za ocenu, rangiranje i odabir projekata, kao i osoba koje su bile uključene u postupak za koje je podneta prijava zbog trgovine uticajem za konkurse sprovedene 2022. godine.

U središtu afere o dodeli novca našla se Aleksandra Čamagić, bliska saradnica Aleksandra Šapića, koja je bila predsednica Konkursne komisije. Posebno zanimljiv detalj u tekstu je i taj da su iste organizacije koje su dobile novac od Ministarstva za brigu o porodici, još 2016. i 2017. godine dobijale pare od opštine Novi Beograd. U tom periodu, opštinu je vodio Šapić, a ona je, prema pisanju BIRN-a, bila članica konkursne komisije, zadužena za organizaciju javnih konkursa.

Kako se ona pomerala na funkcijama od Opštine Novi Beograd, preko Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, do sada Gradske uprave gde je trenutno v. d. sekretara za obrazovanje i socijalnu zaštitu, tako se i mreža tih organizacija javljala na određene konkurse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari