U središtu afere o dodeli novca na konkursima: Ko je Aleksandra Čamagić, Šapićeva saradnica i gradska sekretarka? 1Foto: Gradska uprava grada Beograda

Aleksandru Šapiću baš ne ide u poslednje vreme. Najpre je protiv šefa kabineta mu podignuta optužnica zbog trgovine uticajem. Taman kad se to stišalo, BIRN uzme i objavi priču u čijem epicentru se nalazi Šapićeva dugogodišnja saradnica – Aleksandra Čamagić.

Čamagić je tako izvučena iz relativne anonimnosti u najgorem mogućem trenutku po nju i Šapića, neposredno pred izbore. I to u kontekstu koji je sve osim laskav.

Naime, češljajući konkurse za dodelu novca koje raspisuju ministarstva, BIRN i Građanske inicijative su otkrili veliki broj organizacija koje su uzimale novac za nikada realizovane projekte.

Mehanizam prevare je išao ovako – organizacije bi se prijavile na konkurs, dobile bi novac, isti prebacile privatnim agenacijama i vraćale fiktivne izveštaje o sprovedenim aktivnostima.

Kad se sabere i oduzme, BIRN je došao do računice da je na ovaj način, samo preko konkursa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju u 2021. godini, izvučeno bar pet miliona evra.

A predsednica komisije koja je dodeljivala novac bila je upravo Čamagić.

Aleksandra Čamagić
foto Beoinfo

Posebno zanimljiv detalj u tekstu je i taj da su iste organizacije koje su dobile novac od Ministarstva za brigu o porodici, još 2016. i 2017. godine dobijale pare od opštine Novi Beograd.

U tom periodu, opštinu je vodio Šapić, a ona je, prema pisanju BIRN-a, bila članica konkursne komisije, zadužena za organizaciju javnih konkursa.

Aleksandra Čamagić je rođena 1985. godine, a po zanimanju je profesorka engleskog jezika i književnosti.

Aleksandra Čamagić i karijera vezana za Šapića

Celokupna politička karijera joj je vezana za Šapića. Dok je vodio opštinu, obavljala je funkcije direktorke Novobeogradske kulturne mreže.

Kada je Šapić formirao SPAS, postala je narodna poslanica. Kada je pristao da postane deo vladajuće većine, Čamagić postaje pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju.

Nakon što je njen šef izabran za gradonačelnika Beograda, Čamagić odlazi u gradsku upravu, na poziciju v. d. sekretarke za obrazovanje i dečju zaštitu.

Paralelno je i predsednica upravnog odbora gradske Fondacije za decu i mlade.

Nije želela da odgovori BIRN-u na tekst o zloupotrebi konkursa Ministarstva za brigu o porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari