NVO: Ministarstva da preispitaju ocene projekata predloženih za finansiranje u 2024. 1Foto: Shutterstock/Superstar

Građanske inicijative i koalicija Otvoreno konkursima – OKO pozvali su danas Ministarstvo za brigu o porodici i Ministarstvo prosvete da preispitaju ocene predloga projekata objavljenih na listama vrednovanja i rangiranja.

„Analiza dokumentacije dostupne na sajtovima ministarstava pokazuje da najmanje šest udruženja ne ispunjava ni formalni uslov konkursa, da je najmanje 13 udruženja menjalo oblast ciljeva u svojim statutima neposredno pred raspisivanje konkursa i da polovina organizacija nema niti jedan kanal komunikacije sa javnošću i ciljnim grupama, te ne ispunjava ni minimalni uslov transparentnosti“, navodi se u saopštenju Građanskih inicijativa.

Dodaje se da se uvidom u zvanični registar Agencije za privredne registre, „može utvrditi da su pojedini podnosioci predloga svoje statute prilagodili zahtevima konkursa tokom 2023. početkom 2024. godine i neposredno pre objavljivanjja javnih poziva, a kao oblast ostvarivanja ciljeva navođene su identične formulacije kao u javnom pozivu“.

Građanske inicijative navode da „od ukupno 90 rangiranih udruženja na listama Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, njih 48 nema internet starnicu, a 41 ni stranice na nekoj od društvenih mreža (Facebook, Instagram), putem kojih bi svoj rad učinili javnim“.

Iz ovog udruženja nevladinih organizacija navode i da su „zapravo identična“ četiri javna poziva za podnošenje predloga programa za dodelu dotacija, u ukupnom iznosu od 215 miliona dinara, namenjenih za projekte porodično-pravne zaštite koja je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju objavilo 23. januara, zbog čega je od tog ministarstva zatraženo da objasni zašto u tom slučaju nije bio objavljen samo jedan poziv.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo prosvete objavilo 7. i 8. marta rezultate dva javna konkursa – za podršku učenicima srednjih škola i studentima koja realizuju udruženja, i za podsticanje preuniverzitetskog obrazovanja koja realizuju udruženja u ovoj godini, a da je uslov za konkurisanje za ova sredstva da udruženja „moraju obavezno dostaviti pregled dosadašnjih aktivnosti“.

„Ipak, od ukupno 95 udruženja koja očekuju finansijsku podršku Ministarstva prosvete, o aktivnostima njih 37 nije moguće pronaći trag pretragom podataka na internetu – njih 55 nema internet stranicu ili ista nije u funkciji, 40 nema stranice na društevnoj mreži Facebook, a 73 nema Instagram profil. Među njima je i 12 udruženja osnovanih u poslednje dve godine, od kojih njih deset ne poseduje nikakve ljudske i finansijske kapacitete za sprovođenje projekta“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da „ovakav postupak dovodi u pitanje način na koji je konkursna komisija vrednovala pomenute predloge, to jest verifikovla istinitost i relevantnost njihovih navoda“.

„Praksa izmene statuta primećena je i kod udruženja koja su se prijavila na konkurse Ministarstva prosvete. Samo tokom 2023. godine, 13 rangiranih udruženja promenilo je svoje statute u oblasti ostvarivanja ciljeva“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari