Vodič za mađarske vinjete: Kada počinje da važi i kako reagovati u slučaju neposedovanja vinjete 1Foto: Shutterstock/Ajdin Kamber

Planirate putovanje kroz Mađarsku automobilom i želite da se informišete o pravilima važenja mađarske vinjete i postupcima u slučaju da je nemate sa sobom?

Postoji nekoliko osnovnih informacija koje morate znati ukoliko se zateknete na autoputu bez važeće vinjete.

Kada počinje važenje moje vinjete?

Kada kupite mađarsku vinjetu online, važenje vinjete počinje odmah po izvršenoj kupovini. Datum početka važenja vinjete je podrazumevano postavljen na dan kupovine, ali imate mogućnost da ga promenite prema svojim potrebama. Ovo je posebno korisno ako planirate putovanje u bliskoj budućnosti ili za vreme letnjih odmora i želite unapred da kupite vinjetu.

Šta ukoliko niste još niste precizirali datum putovanja?

Ako niste sigurni kada ćete tačno putovati, najbolje je da izaberete datum početka važenja vinjete na dan kupovine i da vinjetu kupite online tako što ćete na vašem google pretraživaču ukucati mađarska vinjeta online i direktno otići na sajt. Tako ćete biti sigurni da je vinjeta aktivna od trenutka kada krenete na put i da nećete imati problema prilikom kontrole.

Kako se koristi vinjeta?

Nakon što kupite vinjetu, potrebno je da je nalepite na unutrašnju stranu prednjeg vetrobrana vašeg vozila tako da bude jasno vidljiva.

Vinjeta se aktivira odmah po kupovini i važi do isteka njenog perioda važenja. Važno je da mađarska vinjeta bude čitko i jasno vidljiva kako bi je kontrolori mogli lako proveriti.

Šta da radite ukoliko ste na autoputu a nemate vinjetu?

Ako se zateknete na autoputu bez važeće vinjete, preporučuje se da odmah napustite autoput na prvom mogućem izlazu i nabavite vinjetu.

Vožnja auto-putevima i brzim saobraćajnicama u Mađarskoj bez važeće vinjete je prekršaj koji može rezultirati visokim kaznama.

Kako nabaviti vinjetu u hitnim situacijama?

U slučaju da se zateknete na autoputu bez vinjete, postoje nekoliko opcija za brzu nabavku vinjete:

Online kupovina: Ako imate pristup internetu, najbrža opcija je online kupovina mađarske vinjete. Proces kupovine traje samo minut i omogućava vam da odmah nastavite sa putovanjem.

Benzinske pumpe: Mnoge benzinske pumpe duž autoputeva u Mađarskoj prodaju mađarske vinjete. Obratite se osoblju na benzinskoj pumpi i kupite vinjetu pre nego što nastavite putovanje.

Granični prelazi: Ako prelazite granicu bez važeće vinjete, na mnogim graničnim prelazima možete kupiti mađarsku vinjetu odmah po ulasku u zemlju.

Na šta treba obratiti pažnju nakon kupovine vinjete?

Kupili ste mađarsku vinjetu i spremni ste za putovanje kroz Mađarsku? Odlično! Ali, šta treba da uradite nakon što ste kupili vinjetu kako biste bili potpuno sigurni da je sve u redu i da nećete imati problema tokom putovanja? Prvi korak nakon kupovine vinjete je provera detalja na potvrdi kupovine koju ste dobili putem e-maila. Obratite pažnju na sledeće informacije: Proverite da li je registarski broj vozila ispravno unesen, jer je to ključni podatak za validnost vinjete. Proverite da li ste izabrali pravilnu kategoriju vozila i željeni period važenja vinjete (dnevna, nedeljna, mesečna, godišnja). Datum početka važenja vinjete je podrazumevano postavljen na dan kupovine, ali možete ga promeniti prema svojim potrebama.

Kupovina i korišćenje mađarske vinjete je jednostavan proces koji vam omogućava bezbrižno putovanje kroz Mađarsku. Važno je da pravilno postavite i aktivirate vinjetu, kao i da znate šta da radite u slučaju da se zateknete na autoputu bez važeće vinjete. Uvek imajte na umu da je vožnja autoputevima i brzim saobraćajnicama u Mađarskoj bez važeće vinjete prekršaj koji može rezultirati visokim kaznama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.