Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije tvrdi da izvoz mesa iz Srbije nije ugrožen pojavom antraksa u nekoliko sela gornjeg dela Banata jer se, po njegovom mišljenju, radi o pojavi lokalnog značaja. „Srbiji nikada nije zabranjivan izvoz mesa zbog antraksa, mada se ta bolest u Srbiji sporadično pojavljivala svakih 15-20 godina, ali uvek samo u par sela“, tvrdi Stanković. Prema njegovim rečima, zaraženo je samo par grla u selima Bočari i Novo Miloševo, grla koja su sa zaraženima bila u kontaktu biće eutanazirana, a ostala stoka je vakcinisana.


„Srbija ima zabranu izvoza ohlađenog i zamrznutog svinjskog mesa jer se prošle godine u Sremu pojavila svinjska kuga. Tako da je naše svinjsko meso u Evropskoj uniji na stend baju sledeće 2 do 3 godine“, kaže Stanković.

On smatra za potrebno da doda da Vojvodina ima samo 0,24 uslovna grla stoke po hektaru što je ispod i dosta niskog proseka Srbije, a da se o Evropskoj uniji i ne govori. Stanković smatra da je tokom nedavnih pregovora Ministarstva poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva sa pobunjenim vojvođanskim paorima trebalo isplatu subvencija usloviti obaveznim jednim grlom po svakom hektaru subvencionisane zemlje. U Srbiji, kaže Stanković, imamo 0,30 uslovna grla po hektaru, u centralnoj Srbiji 0,34 grla, dok Evropska unija ima 0,90 uslovnih grla po hektaru.

Nema opasnosti od širenja zaraze

Povodom pojave antraksa u okolini Kikinde, ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da nema mesta panici i da se na terenu nalaze ekipe Ministarstva zdravlja.

– Jedna soba je obolela, dve su pod sumnjom na antraks, dok se za 18 osoba koje su bile u dodiru i mogle da budu inficirane, pokazalo da nema bojazni da one obole. Naše ekipe su na terenu i preduzete su sve preventivne mere, zajedno sa merama koje preduzima ministarstvo poljoprivrede, tako da nema veće opasnosti da se to oboljenje proširi i na ostalo stanovništvo na toj teritoriji – rekao je Stanković, posle posete Klinici za neurohirurgiju KCS. J. D. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari