Stanovi ili kuće: Koja vrsta nekretnine je bolja za ulaganje? 1Foto: Pexels/Sophie Otto

Mnogi se suočavaju s odlukom između investiranja u stan i ulaganja u kuću. Obe vrste ulaganja nude značajan potencijal i donose različite forme povrata.

Za neke investitore, konstantan prihod od najma je primamljiv, dok drugi više cene dugoročnu vrednost imovine koja se vremenom povećava. Na primer, ako je njihov krajnji cilj prodaja stanova u Beogradu, mogu ostvariti značajnu dobit kasnije.

Dakle, koji je bolji izbor – stanovi ili kuće? Odgovor na ovo pitanje je za svakoga drugačiji. Najbolja opcija zavisi od individualnih ciljeva investiranja. Kroz ovaj tekst ćete otkriti šta je najbolje za vas.

Odluka između kupovine kuće ili stana kao investicije

Razmatranje opcije između kupovine kuće ili stana kao investicije nije jednostavan zadatak. Ne postoji univerzalni „najbolji“ izbor, jer odluka zavisi od niza faktora, uključujući vaše dugoročne ciljeve, finansijske mogućnosti i lične aspiracije.

Prilikom donošenja ove važne odluke, korisno je razmotriti prednosti i mane svake opcije. Ovde vam saveti od agencije za nekretnine mogu biti od pomoći da bolje razumete dinamiku investiranja u nekretnine.

Porast kapitala u odnosu na prihod od izdavanja

Prihod od izdavanja označava godišnju zaradu ostvarenu putem iznajmljivanja nekretnine, izraženu kao procenat njene ukupne vrednosti. Visoki prihodi od najma mogu signalizirati jak novčani priliv, omogućavajući život na osnovu pasivnih prihoda. Međutim, ovo nije uvek pouzdan pokazatelj o isplativosti nekretnine kao investicije.

Nekretnine sa visokim prihodom od iznajmljivanja mogu istovremeno imati nizak ili čak nikakav rast kapitala, a povećava se i rizik, zavisno od faktora kao što su lokacija, infrastruktura, ekonomska klima, i drugih.

Na primer, nekretnine smeštene na turističkim destinacijama često ostvaruju visoke prihode od najma zbog sezonskih aktivnosti. Ali, ulaganje u takve oblasti nosi određeni rizik zbog fluktuacija u turističkoj potražnji, sezonskih varijacija i promena u trendu.

Rast kapitala predstavlja postepeni porast vrednosti nekretnine tokom vremena, bitan za akumulaciju bogatstva, što ga čini izuzetno bitnim prilikom donošenja odluka o investicijama u nekretnine.

Kada vrednost nekretnine raste, prodajom ostvarujete kapitalnu dobit. Važno je napomenuti da će u tom slučaju biti potrebno platiti porez.

U suštini, kuće imaju veći potencijal za rast vrednosti u poređenju sa stanovima. To proizlazi iz činjenice da zemljište na kojem se nalaze obično postaje vrednije tokom vremena, dok stanovi, zbog svoje manje površine (u nekim slučajevima i nedostatka zemljišta), ne očekuju brzi porast vrednosti kao što je to slučaj kod kuća.

Uloga lokacije u investiranju u nekretnine

Dobra lokacija igra važnu ulogu kada se razmatra ulaganje u nekretnine – prosečna kuća na izvanrednoj lokaciji imaće bolju prođu od izvanredne kuće na prosečnoj lokaciji.

Kada se analizira šta čini lokaciju odličnom, bitno je da se nalazi u blizini većine poslovnih i komercijalnih aktivnosti, te da pruža pristup različitim životnim sadržajima kao što su javni prevoz, tržni centri, škole, restorani i parkovi, budući da su to aspekti koje potencijalni stanari traže.

Preporučljivo je istražiti lokacije gde je potražnja visoka, a ponuda nekretnina ograničena, jer će to dovesti do povećane konkurencije za vašu nekretninu.

Prilikom investiranja, važno je razmotriti koja vrsta stanara bi bila zainteresovana za vašu nekretninu. Na primer, ako ulažete u nekretninu u malom seoskom mestu, interesovanje za iznajmljivanje ili kupovinu takve nekretnine će biti ograničeno, u poređenju sa lokacijom koja je u blizini poslovnih centara ili univerzitetskih kampusa, gde bi interesovanje bilo znatno veće.

Trendovi na tržištu nekretnina

Kada odlučujete gde da uložite svoj novac u nekretninu, bitno je da istražite aktuelne uslove na tržištu kuća i stanova.

Na primer, ukoliko razmatrate kupovinu stana u gusto naseljenom području, možete pokušati da pregovarate o ceni, ali može biti teško pronaći stanare ako postoji mnogo alternativa na raspolaganju.

Isto tako, ako razmatrate kupovinu stare kuće u oblasti gde se gradi mnogo novih kuća, mogli biste imati teškoća u privlačenju stanara kojima je novogradnja privlačnija opcija.

Kuća ili stan?

Investiranje u nekretnine na srpskom tržištu, bilo da se radi o kući ili stanu, nosi svoje prednosti i izazove. Kuće generalno nude bolji potencijal za kapitalni rast u odnosu na stanove jer investitor poseduje i objekat i zemljište, što omogućava rast tržišne vrednosti na oba fronta. Pored toga, vlasnici kuća imaju veću slobodu u renoviranju, što može dodatno povećati vrednost nekretnine, a kuće često privlače i dugoročne zakupce poput porodica. Međutim, početni troškovi kupovine kuće su značajno viši u poređenju sa stanovima, uključujući veći avans i hipoteku.

S druge strane, stanovi mogu biti privlačnija opcija za one s ograničenim budžetom ili investitore koji tek ulaze na tržište nekretnina. Iako lokacija može značajno uticati na cenu, stanovi generalno koštaju manje po jedinici od kuća, uz manje zahteva za održavanjem zahvaljujući upravnim tela koja se brinu o većem delu održavanja.

Ipak, potrebno je razmotriti i potencijalne troškove održavanja za koje će biti odgovoran vlasnik. Takođe, stanovi mogu imati ograničen potencijal za kapitalni rast zbog nedostatka zemljišta i mogućih restrikcija pri renoviranju.

Uprkos različitim aspektima, oba tipa investicija mogu biti profitabilna ukoliko se pažljivo analiziraju finansijske mogućnosti i tržišne prilike. Trebalo bi da razmislite o svojim dugoročnim ciljevima, kao i trenutnim finansijskim mogućnostima, pre nego što donesu konačnu odluku.

Bez obzira na izbor, ulaganje u nekretnine ostaje važna strategija za sticanje i generisanje pasivnog prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.