Studentima 800 mesta u javnoj upravi za praksu 1Foto: Promo

Drugi Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/2023, u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, na kome je studentima pet državnih univerziteta svoja vrata otvorilo 56 organa javne uprave, održan je u onlajn formatu na specijalno izrađenoj platformi i to virtuelizacijom Narodne skupštine Republike Srbije.

Predstavnici organa državne uprave i lokalne samouprave, čije štandove su virtuelno mogli da posete zainteresovani studenti, ponudili su gotovo 800 mesta za stručnu praksu.

Sajam je otvorio ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović koji je istakao da su javnoj upravi potrebni obrazovani mladi profesionalci koji nose nove ideje, energiju, entuzijazam i kreativnost i koji mogu da doprinesu još većim i bržim reformskim procesima i rezultatima vidljivim u različitim segmentima društva i države uopšte.

„Napredujemo u ovom procesu i verujemo da će odgovorna politika Vlade prema mladim ljudima i napori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ali i drugih organa koji sa nama učestvuju u ovom važnom poslu, dugoročno gledano, stvoriti pretpostavke za izgradnju kompetentne i stabilne kadrovske strukture u javnoj upravi, što je naš imperativ ako znamo da su administrativni kapaciteti jedan od važnih kriterijuma za ocenu spremnosti naše države da postane članica Evropske unije“, rekao je Martinović.

Studentima se obratila i zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva poručivši im da je javnoj upravi potrebna njihova energija, veštine i ideje kako bi ona bila ono što treba da bude – mesto izvrsnosti, u službi svih građana.

„Vaše ideje i veštine mogu da budu pozitivna snaga za rešavanje brojnih izazova koji su pred nama. Zato sam posebno srećna da vidim da ovo zajedničko nastojanje Vlade i akademske zajednice da promovišu državnu službu kao zanimanje među mladim studentima nastavlja da raste i razvija se. Oko 800 vas će imati priliku da sprovede stručnu praksu u javnoj upravi i tako otvori nove karijerne mogućnosti, ne samo u državnoj upravi Srbije, već se nadam i u javnoj upravi EU, nakon pristupanja Srbije“, istakla je Halačeva.

Nakon otvaranja, ministar Martinović i rektori Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Kragujevcu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Novom Sadu i Državnog univerziteta u Novom Pazaru potpisali su Program saradnje u pružanju podrške javne uprave visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2022/2023. godinu.

U drugom delu programa, kroz tribine i panel diskusije, predstavnici državnih organa, organa jedinica lokalne samouprave i univerziteta govorili su o mogućnostima koje studenti imaju za obavljanje stručne prakse u javnoj upravi kao i kako izgleda proces zapošljavanja u javnoj upravi i kakve sve pogodnosti za profesionalni razvoj javna uprava nudi svojim zaposlenima. Paralelno sa diskusijom na tribinama i panelima, na virtuelnim štandovima organa i univerziteta, u live sesijama, posetioci Sajma mogli su da se detaljnije informišu o ponudi stručne prakse u kontaktu sa zaposlenima u organima javne uprave.

Poseban pečat događaju dala je mogućnost da se putem onlajn platforme, virtuelno „prošeta“ kroz Narodnu skupštinu Republike Srbije i njene reprezentativne prostorije. Prisutni su tokom Sajma mogli istovremeno i da nauče više o njenom istorijatu, i bliže se upoznaju sa lepotama arhitekture ovog velelepnog zdanja.

U narednom periodu, nakon održanog Sajma, svi zainteresovani će moći da se upoznaju sa mogućnostima koje im pruža stručna praksa u organima javne uprave i otvorenim mestima za praksu, preko internet portala www.strucnapraksa.mduls.gov.rs, krstareći kroz virtualizovani prostor Narodne skupštine Republike Srbije.

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi je deo reforme javne uprave, koja se u Republici Srbiji sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije. Glavni koordinator reforme je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari