Svetske berze: Najlošija nedelja od kolapsa regionalnih banaka 1Volstrit Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Akcije na Volstritu zabeležile su korekciju protekle sedmice i registrovale najlošiji nedeljni učinak još od bankrotstva Silicon Valley banke, čime je prekinut skoro neprekidni tromesečni uzlazni trend.

Negativnom trendu doprinele su najave Fed-a da će biti još dizanja kamata, kao i neočekivano visoko povećanje stope od strane Bank of England (BoE). Takođe, evrozona je pretrpela oštro usporavanje privrede u junu što bi moglo da ukaže da akcije centralnih banaka počinju da ostavljaju traga na privredi.

Indeks S&P 500 oslabio je u sedmici 1,4 odsto nakon pet nedelja rasta, dok je Nasdaq okončao osmosedmični uzlazni trend korekcijom od 1,4 odsto.

S&P se i dalje nalazi u plusu od početka godine od preko 13 procenata, ali investitore sve više brinu fundamentalno skupe akcije s obzirom da se ovom korpom trguje na 19 puta njene očekivane 12-omesečne dobiti u odnosu na istorijski prosek od 15,6 puta.

Ovim okolnostima su naravno najviše doprinele tehnološke akcije čiji su fundamenti, u velikoj meri zahvaljujući golemim očekivanjima od primene veštačke inteligencije, došli u još veći raskorak u odnosu na istorijski prosek.

Svetske berze: Najlošija nedelja od kolapsa regionalnih banaka 2

Do objava rezultata kompanija za drugo tromesečje koji bi mogli da bace više svetla na fundamente akcija, investitori će ostati fokusirani na makro podatke koji ukazuju da će se monetarna politika i dalje zaoštravati.

Fed je najavio prošle sedmice da su verovatna nova povećanja kamata sve dok se ne napravi dodatni napredak u borbi sa inflacijom. Centralna banka Engleske, pak, prošle sedmice je podigla kamatu za neočekivanih 50 baznih poena na pet odsto nakon što je inflacija u maju ostala na prilično visokom nivou. Tržišta očekuju da bi BoE kamatu mogla da podigne do 6,25 odsto, što bi bio njen najviši nivo od 1998. godine.

Visoke kamate u evrozoni, za koje se očekuje da će nastaviti da rastu, postepeno uzimaju danak u privredi koja je u junu, mereno PMI pokazateljom, usporila na nivo stagniranja.

Ovo je pre svega posledica slabljenja proizvodnog sektora koji je pao najoštrijom stopom još od oktobra prošle godine, dok se usluge nalaze i dalje u fazi rasta, ali sa očitom situacijom da je postpandemijski zamah koji je dao krila ovom nosiocu privredne aktivnosti evrozone izgubio na snazi. Ohrabrujući signali došli su sa strane slabljenja inflatornih pritisaka kada su u pitanju i ulazne i izlazne cene, ali je teško verovati da će ovi podaci ublažiti kurs Evropske centralne banke (ECB) koja bi mogla ključnu kamatu do kraja godine povećati još dva puta.

Dobitnik nedelje

Akcije britanskog online maloprodavca namirnica, Ocado, skočile su u jednom danu više od 30 procenata nakon što su se pojavile špekulacije da se ova kompanija našla na meti američkog Amazona. Ocado je svoje zlatne trenutke doživeo tokom pandemije kada je cena njegovih akcija stizala nadomak nivoa od 30 funti da bi nakon prošlonedeljnog skoka njihova vrednost bila tek na petini ovog maksimuma. Kompanija je u prošloj godini zabeležila gubitak s obzirom na promene u navikama potrošača, veće troškove života usled inflacije i povećane izdatke za marketing.

Gubitnik nedelje

Akcije američkog dizajnera čipova, AMD, pale su prošle sedmice više od osam procenata, vrativši se ponovo na nivo od 110 dolara. Ova kompanija bila je jedan od najvećih dobitnika u proteklom periodu kada je talas interesovanja ulagača za veštačku inteligenciju snažno podigao akcije svih kompanija koje su sa ovom temom mogle imati bilo kakvu vezu. I dok je vrednost Nvidije, viđene kao glavni predstavnik snabdevača čipova u ovoj oblasti, tek neznatno okrnjena, AMD je u poslednjih desetak dana izgubio skoro petinu vrednosti dostignute u ovom bumu.  

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari