Srbija se ove godine prvi put priključila projektu „Pametno koristim energiju“, dajući tako svoj doprinos obeležavanju Evropskog dana uštede energije. Kampanja se sprovodi širom sveta i predstavlja poziv građanima da na pet minuta simbolično isključe sve električne uređaje i sijalice u domaćinstvima.

Podaci pokazuju da domaćinstva u Srbiji troše 50 do 80 odsto energije više nego ona u zemljama Evropske unije. Dok države zapadne Evrope po kvadratnom metru godišnje potroše manje od 100 kilovat sati energije, u stambenim i poslovnim prostorima u našoj zemlji troši se između 150 i 180 kilovat časova. Direktor Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačićobjašnjava za Danas da čak 60 odsto potrošnje energije u domaćinstvima i poslovnim zgradama otpada na grejanje.

– Razlozi za to su mnogobrojni. Počev od gubitaka koji nastaju u transportu kroz sistem grejanja zbog dotrajalih i neizolovanih cevi, rasipanja energije jer se daljinsko grejanje plaća po kvadratnom metru a ne po stvarnoj potrošnji i korisnici nisu motivisani da je štede, pa do ignorisanja činjenice da je energija vredan resurs koji bi trebalo racionalno trošiti. Tome treba dodati i loše dihtovanje prozora, zatim nedostatak spoljne termoizolacije i termostatatskih ventila za radijatore koji bi regulisali potrošnju u skladu sa temperaturom. Činjenica je, takođe, da većina domaćinstava ne koristi najkvalitetnije električne uređaje (klase A), većone jeftinije koji troše više struje – ističe Kovačići dodaje da je neophodno raditi na edukaciji građana. Naš sagovornik tvrdi da se sva ulaganja isplate većposle nekoliko godina, jer se može uštedeti i do 50 odsto energije. On preporučuje izolaciju prozora gumenim trakama ili lajsnama, pa čak i zamenu prozora, kao i termoizolaciju.

– Najjeftinija je izolacija staklenih površina (prozori i vrata), ali su efekti koji se time postižu najmanji, dok se zamenom prozora gubici mogu prepoloviti, a investicija se vraća u periodu od tri do pet godina. Ugradnja savremene pvc stolarije u trosobnom stanu koštaće između 900 i 1.500 evra, u zavisnosti od kvaliteta i veličine staklenih površina u stanu, a ušteda se vidi odmah, i to kroz mesečne račune za grejanje, bez obzira na to da li se grejete na struju, gas ili čvrsto gorivo. Termoizolacija je nešto skuplja, ali se njenim postavljanjem gubici energije preko zidova mogu smanjiti i za dve trećine. U zavisnosti od materijala koji se koristi, postižu se uštede od 30 do 65 odsto, a ulaganje se isplaćuje za četiri do sedam godina. Za takvu vrstu izolacije koriste se različiti materijali kao što su stiropor, kamena ili mineralna vuna i stirodur – kaže direktor Agencije za energetsku efikasnost.

Kovačićnaglašava da se energija štedi i redovnim čišćenjem kamenca u bojlerima, postavljanjem termostatskih radijatorskih ventila, redovnim čišćenjem zamrzivača jer led opterećuje elektromotor, a treba voditi računa i o tome da između radijatora i površine koja se greje nema prepreka kao što su recimo „teške“ zavese. On ukazuje i na značaj redovnog održavanja instalacija za grejanje, kao i na korišćenje energetski efikasnih električnih uređaja A klase.

Štedljive sijalice

Veoma je važno da sijalice ne budu uključene u svim prostorijama ako za to nema potrebe, a preporučljivo je i korišćenje štedljivih sijalica. Stručnjaci su izračunali da bi postavljanjem samo po jedne takve sijalice u svakom domaćinstvu moglo godišnje da se uštedi oko 330 miliona kilovat-časova godišnje, ili više od 17 miliona evra – kaže Bojan Kovačić, direktor Agencije za energetsku efikasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari