"To je nonsens": Ana Brnabić o optužbama da Vlada menja zakon da bi privatizovala javna preduzeća 1Foto FoNet Ana Paunković

Vlada ne planira da privatizuje javna preduzeća, prodaja prirodnih resursa kao što su šume ili vode nije ni moguća, prema Zakonu o javnoj svojini, a „u ovom trenutku“ ne dolazi u obzir ni dokapitalizacija tih preduzeća emisijom akcija nakon transformacije u akcionarska društva.

Ovo su glavne poruke predsednice Vlade Ane Brnabić na sastanku sa novinarima na kom je predstavila rešenja iz ranije povučenog predloga Zakona o upravljanju privrednim društvima u državnom vlasništvu, nakon velike uzbune u javnosti da je to korak ka privatizaciji javnih preduzeća.

Ona je odgovarajući na jednu od najvećih zamerki da će transformacija javnih preduzeća u AD ili DOO omogućiti privatizaciju javnih preduzeća kao što su nacionalni parkovi ili Srbijavode i Srbijašume ocenila da je to nonsens.

„Istina je suprotna, cilj zakona je očuvanje nacionalnih i strateških resursa. Da smo hteli mogli smo da privatizujemo javna preduzeća po Zakonu o privatizaciji, ali to nikada nije bila namera“, poručila je ona dodajući da je cilj depolitizacija i profesionalizacija državnih privrednh društava.

Takođe je istakla da je privatizacija nacionalnih parkova i javnih dobara nemoguća jer to zabranjuju Zakon o privatizaciji i Zakon o javnoj svojini.

„Radi se o izuzetno važnom zakonu kojim započinjemo reformu svih privrednih društava u kojima je država većinski vlasnik, a koja je dugo odlagana. Izazvao je mnogo polemika u javnosti i zbog toga smo ga na inicijativu predsednika, povukli iz skupštinske procedure“, napomenula je ona dodajući da je vlada odlučila da održi još jedan krug sastanaka sa zainteresovanim stranama i razmotri predloge.

Registar preduzeća u kojima država ima vlasništvo broji 308, a oko 180 ih je u kojima je država većinski vlasnik. Javnih preduzeća ima 23.
U planu je da sva javna preduzeća pre transformacije urade popis imovine kako bi se videlo šta može da uđe u kapital preduzeća.

Zakon se neće odnositi na državna preduzeća iz odbrane, na banke i osiguravajuća društva u državnom vlasništvu.

Prema rečima Slavice Savičić, državne sekretarke u Ministarstvu finansija, biće osnovano centralno telo koje će biti u nadležnosti Ministarstva privrede. Njegov zadatak će biti da prati poslovanje državnih preduzeća, osim energetskih koja će biti u domenu Ministarstva trgovine.

Za energetska transportna preduzeća, Srbijagas i EMS, biće osnovano posebno nezavisno državno telo.

Zakon podrazumeva transparentno izveštavanje ovih preduzeća, od godišnjih ciljeva, preko biografije direktora do finansijskih izveštaja.
Ministarstvo privrede će svake godine spremati izveštaje, koji će se usvjati na Vladi, a zatim će ići u Skupštinu.

„Ministarstvo privrede će pratiti poslovanje i moći će da reaguje. Ako se ciljevi ne ostvaruju logično je da rukovodioci snose odgovornost“, ocenila je Savičić dodajući da se na ovaj način centralizuje upravljanje svim državnim preduzećima koje je do sada bilo rasuto po raznim ministarstvima.

Jedna od najvećih zamerki na javna preduzeća bio je čuveni višegodišnji status vršilaca dužnosti koji je po zakonu o javnim preduzećima bio ograničen na maksimalno godinu dana. Međutim, u praksi postoje direktori javnih preduzeća koji su v.d. i po više godina.

Savičić je istakla da će i u novom zakonu biti zadržana maksimalna mogućnost od godinu dana na poziciji v.d. direktora preduzeća.
Osim toga, do sada su samo direktori javnih preduzeća po zakonu trebalo da budu birani na konkursu, a po novom zakonu će to važiti za sva državna preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari