Nezadovoljni zbog kašnjenja isplata ličnih dohodaka i drugih problema u preduzeću više desetina zaposlenih u Minel kotlogradnji od prošlog ponedeljka svakog dana od 7 do 15 časova organizuju obustavu rada.


– Trenutno smo u zaostatku osam zarada počev od jula 2015. godine, a iako je u obavezi po Zakonu o radu, poslodavac nije zaposlenima dao isplatne liste za mesece za koje nije isplaćena zarada. Generalni direktor nema adekvatan odgovor na naše pitanje koje konkretne poteze menadžment preduzeća preduzima za izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazimo – kaže za Danas Milorad Plavšić, predsednik Samostalnog sindikata Minel kotlogradnje.

Prema njegovim rečima, fabrika je ušla u UPPR (unapred pripremljen plan reorganizacije) u aprilu prošle godine sa ciljem da se naknadno, sa grejs periodom od godinu ili dve, pokuša rešiti problem nagomilanih dugovanja iz perioda do 2013. godine. To su dugovanja prema dobavljačima, bankama, državi ali i prema zaposlenima (deo zarada iz perioda decembar 2009. – maj 2010. godine, kao i razlika do pune zarade iz 2013. godine za februar, mart i maj).

– Moram istaći i to da je 2008. godine na skupštini akcionara inicijativom većinskog vlasnika osnovana takozvana ćerka firma Minel kotlogradnja Real estate sa samo jednim zaposlenim, koja je korišćena da se stavljanjem hipoteka i do sedmog reda uzimaju krediti, to jest gotov novac iz banaka. Kako su banke tako izdašno davale novac to je verovatno posao za sud i policiju da istraži. Kako većinski vlasnik kompanija Rudnap nije vraćao kredite koje je uzeo i koristio, Minel kotlogradnja Real estate je kao hipotekarni jemac-platac bankrotirao prošle godine, a sve to povlači da je Minel kotlogradnja ostala bez placa koji je posedovala skoro šest decenija – naglašava Plavšić.

On dodaje da se povodom svih tih pitanja obraćao Inspekciji rada, Agenciji za borbu protiv korupcije i kabinetu premijera ali bez uspeha.

– Stekao sam utisak da sadašnju, ali i bivšu vlast više interesuju javna preduzeća i fabrike koje su ostale neprivatizovane, a da privatni sektor i zaposlene u njima, ostavljaju na milost i nemilost poslodavcima. Minel kotlogradnja danas jedva opstaje, a sve zahvaljujući izuzetno lošoj organizaciji, kreditima i hipotekama i sve to iz perioda od 2006. do2013. godine. Sagledavajući period, unazad tri godine, u fabrici je sve krenulo silaznom putanjom. Blokada računa više od godinu dana u periodu2013-2014, primanje minimalca u 2014. godini skoro šest meseci, a vrh ledenog brega je situacija iz prošle godine kada su zaposleni, počev od sedmog meseca, primali sve manje i manje novca, i tako došli na ivicu gole egzistencije – ističe Plavšić.

Pokušali smo da o situaciji u preduzeću razgovaramo i sa generalnim direktorom Minel kotlogradnje Ivanom Nedeljkovićem, ali se on nije javljao na svoj mobilni telefon.

Minel kotlogradnja je osnovana pre šest decenija i bavi se izradom i isporukom termoenergetske opreme. Najveći korisnici opreme su uglavnom javna preduzeća kako iz Srbije tako i zemalja iz okruženja i industrijske energane. Fabrika je privatizovana 2006 godine metodom javne aukcije a kupac je bila kompanije Rudnap u vlasništvu Vojina Lazarevića. U fabrici je trenutno zaposleno 170 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari