Posle gotovo svakodnevnih negativnih promena vrednosti indeksa Beogradske berze koje su obeležile kraj septembra i početak oktobra, prva polovina protekle nedelje donela je ponovni rast vrednosti indeksnih pokazatelja na dnevnom nivou. Najveći dnevni rast zabeležen je u utorak, 6. oktobra, kada je indeks BELEX15 zabeležio pozitivnu promenu od 5,47 odsto, a indeks BELEXline od 4,27 odsto.

 S druge strane, četvrtak i petak ponovo donose pad vrednosti indeka Berze, tako da konačnu nedeljnu vrednost indeks BELEX15 dostiže na nivou od 819,92 indeksnih poena, a indeks BELEXline nedelju završava na nivou od 1.551,93 poena. Ukupna nedeljna promena indeksnih pokazatelja zabeležena u periodu od 5. do 9. oktobra bila je pozitivna i iznosila je 6,05 odsto, za indeks BELEX15, i 5,68 odsto koliko je skočila vrednost indeksa BELEXline.

Uprkos rastu vrednosti indeksa, veći broj od ukupno 122 emsije akcija kojima je u protekloj nedelji trgovano na Berzi zabeležio je pad cene (43 emisije), dok rast cene beleži 39 emisija, a nepromenjenu cenu u odnosu na prethodnu nedelju 40 emisija akcija. Ipak, 29 od ukupno 40 akcija koje se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja zabeležilo je rast vrednosti, a najveći su ostvarile akcije beogradskog Progresa (u plusu 36,7 odsto na nedeljnom nivou). Posebno intenzivno trgovanje akcijama ovog preduzeća zabeleženo je u četvrtak i petak protekle nedelje. Rast cene veći od 20 odsto zabeležile su i akcije autobuskog preduzeća Lasta iz Beograda, dok najveći pad cene među akcijama na kontinuiranom trgovanju na nedeljnom nivou registruju akcije preduzeća Planum GP a.d. Beograd (-12,0 odsto) i Politika a.d. Beograd (-10,9 odsto).

Sve akcije koje se nalaze na listingu Berze zabeležile su rast vrednosti na nedeljnom nivou, a najveći je ostvaren kod akcija Energoprojekt holdinga iz Beograda, u iznosu od +7,9 odsto. Najveći obim prometa među listiranim akcijama takođe su zabeležile akcije ovog beogradskog holdinga, kojima je trgovano u iznosu od 13,3 miliona dinara. Ukupan promet listiranim akcijama iznosio je 28,7 miliona dinara, što čini 8,7 odsto ukupnog nedeljnog trgovanja na Berzi. Najveći procenat nedeljnog prometa ostvaren je u trgovanju akcijama koje se nalaze na vanberzanskom tržištu (77,6 odsto), dok je preostalih 13,7 odsto nedeljnog prometa ostvareno u trgovanju obveznicama RS. Ukupan nedeljni promet na Berzi iznosio je 329,5 miliona dinara (3,5 miliona evra).

Među pojedinačnim hartijama od vrednosti, najveći promet zabeležile su akcije preduzeća Jugoprevoz iz Bačke Palanke, kojima je trgovano u iznosu od 51,7 miliona dinara. Za akcije ovog prevozničkog preduzeća, koje se nalaze u trgovanju po metodu preovlađujuće cene, nije bilo zabeleženih transakcija još od početka avgusta, a najveći obim trgovanja zabeležen u sredu, 7. oktobra i iznosio je više od 55.900 komada ovih akcija, što čini oko 60 odsto akcionarskog kapitala ovog preduzeća. Na nedeljnom nivou, akcije Jugoprevoza iz Bačke Palanke zabeležile su rast od 5,1 odsto. Na drugom mestu po obimu prometa na nedeljnom nivou našle su se akcije AIK banke iz Niša, sa obimom prometa od 48,7 miliona dinara, a odmah iza njih i akcije preduzeća Vino župa iz Aleksandrovca kojima je trgovano u iznosu od 48,5 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari