Na berzi prodato još 16.500 akcija Laste i dalje nepoznat kupac 1Foto: Shutterstock/Alex Linch

Na Beogradskoj berzi danas je prodato 16.502 akcije Laste po ceni od 583 dinara po akciji. Ukupna vrednost današnjeg prometa deonicama ovog državnog saobraćajnog preduzeća danas je bila 9,6 miliona dinara.

Iako još nijepoznato ko je prodavac, a ni ko je kupac akcija Laste, deluje da bi to mogao biti grad Smederevo koji je prema Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHOV) imao u vlasništvu 15.455 akcija.

Ovo je najveći promet akcijama Laste još od prodaje paketa od 264.116 akcija 26. februara koje su pripadale gradu Beogradu.

Do danas nije objavljeno ko je kupac akcija Laste iako se na zbirnom računu kod Erste banke, preko kog su akcije kupovane, nakupilo 364.717 akcije ili 15,85 odsto sviha akcija Laste. Novi, za sada nepoznati, vlasnik ovih akcija je drugi po veličini akcionar saobraćajnog preduzeća.

Najveći broj akcija, 29,7 odsto nalazi se u rukama Akcionarskog fonda, 13,8 odsto je u vlasništvu Republike Srbije. Među najvećim vlasnicima su i PIO fond, Nacionalna služba za zapošljavanje, RFZO, a određen broj akcija pripada gradovima i opštinama.

U javnosti se spekulisalo da je prodajom akcija grada Beograda i to u vreme privremene gradske vlade, zapravo započela privatizacija Laste.

Ministarstvo privrede je početkom godine najavilo da bi Lasta mogla biti predmet privatizacije ove godine.

Prema zakonu o tržištu kapitala kada vlasnik pređe granicu od 25 odsto, mora da da ponudu za preuzimanje preostalih akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari