Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo (TTIP), sporazum o slobodnoj trgovini o kojem sada pregovaraju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, dovešće do otvaranja novih radnih mesta na oba tržišta, do prosečnog rasta BDP-a od 1,5 odsto godišnje u EU, a 0,4 u SAD, dok će međusobna trgovina SAD i EU biti povećana za 20 odsto.

Za Srbiju to znači da će, kada postane članica Evropske unije, automatski imati pristup američkom tržištu, bez carina i regulatornih prepreka sa kojima se danas suočavaju vaše firme ako žele da svoju robu i usluge prodaju u Americi – kaže u razgovoru za Danas ambasador Švedske Junas Hafstrem.

Hafstrem, koji je kao viši savetnik za promociju trgovine pri Ministarstvu spoljnih poslova Švedske boravio u Beogradu u cilju predstavljanja TTIP-a ovdašnjoj javnosti, objašnjava da gore navedeni procenti znače da će BDP Evropske unije primenom ovog sporazuma porasti za čak 120 milijardi godišnje, dok će američki rast biti 95 milijardi evra.

*Zašto EU insistira na ovom sporazumu sa SAD?

Slobodna trgovina je važna za države koje žele da plasiraju svoje proizvode na spoljnim tržištima, kao što je to slučaj sa Srbijom i Švedskom. Recimo, 80 odsto švedske trgovine sa drugim zemljama odlazi u EU. Sada dve najveće privrede na svetu, EU i SAD, žele da stvore više radnih mesta. Zato smo u 2011, usred teške ekonomske krize, odlučili da probamo da stvorimo veću teritoriju slobodne trgovine. Što se tiče Srbije, kada vaša država za nekoliko godina postane deo EU, proizvodi koje budete prodavali na evropskom tržištu će jednako lako moći da se prodaju i u Americi. To je korist za vas.

*Pojedini koji kritikuju TTIP smatraju da će njime biti ugroženi evropski standardi kvaliteta, naročito u prehrambenoj industriji, pošto su američki standardi niži od evropskih, recimo oko GMO hrane. Kako ćete to sprečiti?

Nedavno smo imali novu rundu pregovora oko tarifa, javnih nabavki i usluga. Ono o čemu ne pregovaramo je da snizimo svoje standarde o hrani, bezbednosti i zdravstvu. To se uopšte ne dovodi u pitanje. Moramo da krenemo od visokih standarda koje imamo i da odatle pregovaramo.

Treba znati da istovremeno sa našim pregovorima sa SAD, Amerika o slobodnoj trgovini pregovara i sa 10 zemalja u Aziji. Odjednom i Kina želi da bude deo trgovinskog sporazuma. Ako mi u Evropi sada ne uspemo u pregovorima sa SAD, a Amerikanci postignu dogovor sa Azijom, zajedno sa Kinom, onda ćemo imati ekonomsko pomeranje od Evrope prema Aziji, a to ne želimo. Zato sam optimista da ćemo postići sporazum.

*S obzirom na promenu političke situacije zbog sukoba u Ukrajini, EU nastoji da ubedi Ameriku da dozvoli izvoz nafte i gasa, kako bi imala alternativu ruskim energentima. Koja je američka pozicija u tom delu pregovora i da li je uvoz energenata iz SAD ekonomski održiv?

Amerika će ove godine po prvi put postati neto izvoznik nafte i gasa. U pregovorima o TTIP-u imamo poglavlje o energetici, i ako pregovori budu uspešni, biće lakše da se energenti izvoze iz SAD u EU. Drugo, premeštanje robe s jednog mesta na drugo nije skupo. Recimo, nedavno je norveški Statoil uskladištio gas na mobilni terminal koji je sada u luci u Litvaniji i time su obezbedili 80 odsto energetskih zahteva te zemlje. A energetski terminali se grade širom Evrope. Tako da lako možemo da uvezemo gas iz Amerike, naročito pošto je jeftinije proizvesti barel nafte i gasa iz škriljaca u SAD nego da bušimo na Arktiku ili u Sibiru ili u drugim delovima Evrope.

*Dakle, verujete da će SAD moći da ponudi konkurentne cene onima koje Evropa sada plaća za ruski gas?

Da. Apsolutno.

*I SAD su sada spremne da to urade?

Apsolutno.

Ulaskom u EU padaju izvozne barijere

*Da li će Srbija imati koristi od TTIP-a pre nego što se pridruži EU?

Srbija se sada sprema za članstvo u EU. Vlada Srbije je započela opširan paket ekonomskih reformi kako bi se pripremila za evropsko tržište. To nije nešto što može da se uradi preko noći. Švedskoj je trebalo pet godina. Potrebno je mnogo posla da zemlja postane član EU, ali kada to uradite, onda ste u klubu i možete da ostvarite koristi od sporazuma koje taj klub ima sa ostalim delovima sveta. Srbija i sada može da izvozi u SAD, ali su možda carine suviše velike i regulatorne prepreke su suviše velike, pa arhitekta iz Srbije ima problema da se takmiči za poslove u SAD. Ali, kada postanete član EU, te probleme nećete imati. Tako da će TTIP stvoriti radna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari