U 2021. povećana vrednost izvoza maline 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN-XHEMAJ

Ove godine u Srbiji je proizvedeno između 80.000 i 90.000 tona maline, a kako je zabeležena i najviša cena do sada, u zavisnosti od područja uzgajanja kretala između 400 i 450 dinara po kilogramu što je povećalo vrednost izvoza.

I pored toga, malinari beleže pad obima proizvodnje što je posledica nepovoljnih vremenskih prilika, opšteg stanja zasada malina, kvaliteta sadnog materijala, deficita stručnog kadra i nedostatka sezonske radne snage, ali i načina primene agrotehničkih mera i nekontrolisane primene sredstava za zaštitu bilja, saopštila je Privredna komora Srbije.

Naime, teškoće na globalnom tržištu nastale zbog pandemije izazvale su veliku potražnju malina i ostalog jagodičastog voća, pa je za deset meseci tekuće godine malina izvezena u vrednosti od 290 miliona evra, dok je u 2020. za isti period izvoz imao vrednost 215 miliona evra. I dalje su vodeća izvozna tržišta za srpsku malinu Nemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i SAD, gde se ove godine postiže znatno veća cena nego u evropskim zemljama, navedeno je u saopštenju PKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari