Analitičari Sakso banke, inače specijalizovane za investicije i internet trgovanje, objavili su prognozu za drugi kvartal 2015. godine.

Oni su upozorili investitore da je deo modela planske ekonomije, primenjivan u prethodnih osam godina, u fazi raspada i da je došao kraj ciklusa „produži i pretvaraj se“. Sumornu procenu kretanja trendova u globalnoj ekonomiji glavni ekonomista Sakso banke Stin Jakobsen potkrepljuje konstatacijom da su veoma dugo kreatori ekonomske politike kupovali vreme naduvavajući tržišta kamatama od nula odsto i kvantitativnim popuštanjem. Time su terali investitore na velike rizike i dozvolili kompanijama da, često i sa jeftino pozajmljenim sredstvima, otkupljuju veliki broj deonica, obarajući im tako cenu. Jakobsen tvrdi da će drugi kvartal doneti veći rizik od promena cena tržišnih materijala i period nultog, ili čak negativnog, dohotka.

– Globalno tržište je po strukturi bliže Sovjetskom Savezu iz 1989. godine nego tržištu na kome se slobodno trguje. Nesposobnost prebacivanja odštampanog novca u realnu ekonomiju ostaje centralno pitanje i rešenje ekonomske dileme. S druge strane, odluka Evropske centralne banke o negativnim stopama u 2014. mogla bi da postane katalizator za promenu, posebno imajući u vidu da se sa 35 odsto ukupnog duga Evropske unije sada trguje sa negativnom zaradom. Zaključak je da ekonomski sistem, koji ne opredeljuje kapital po najvišim troškovima i koji dođe do tačke u kojoj se očekuje da zarada ne bude veća od nule, treba da se menja – kaže Jakobsen.

Procena Sakso banke po sektorima

Roba

Ole Hansen, šef sektora Strategija roba u Sakso banci, podseća da je krah cene nafte u prethodnih šest meseci uzdrmao svetsku ekonomiju a posledice se ogledaju kroz pad glavnih ekonomskih repera od čak 50 odsto.

– Takvo okruženje ostavilo je tržište otvorenim za situacije u kojima bi moglo doći do odlaganja plaćanja, a očekivanja su zasnovana na pretpostavci da će cene, posebno na tržištu SAD, rasti. Fokus u drugom kvartalu biće na uspostavljanju pravilnog balansa između ponude i potražnje „crnog zlata“. Procene su da će cena zlata i dalje zavisiti od kretanja američke valute, kao i prihoda američkih obveznica – ističe Hansen

Akcije

Piter Garnri, šef sektora Strategija trgovanja akcijama, očekuje ponovni priliv kapitala u Evropu, nakon poboljšanih ekonomskih prognoza, sa akcijama podešenim za njihov najbolji start još od 1995. godine (već beleže rast od 14 odsto).

– Još jedan resurs koji je profitirao od trenutnih kretanja u oblasti monetarne politike i poboljšanja makro uslova jeste tržište nekretnina, koje je poraslo za 20 odsto. Sve ukazuje na to da bi tržište nekretnina u Evropi moglo da poraste za dodatnih 15 odsto nakon impresivnog starta početkom godine. Takav scenario već je viđen na tržištu nekretnina SAD, koje je 2013. poraslo za 32 odsto – prognozira Garnri.

Devizno tržište

Džon Hardi, šef sektora Strategija na deviznom tržištu u Sakso banci, ukazuje na potencijalni preokret u kretanju valuta naročito kad je reč o ekstremima – snažnom novozelandskom dolaru i slaboj švedskoj kruni.

– Skok američkog dolara će se izgleda nastaviti i u drugom kvartalu, iako će se tempo značajno usporiti. Prognoza za japanski jen je pod velikim znakom pitanja, jer je odnos američki dolar – jen, u tehničkom smislu, pun neizvesnosti krajem prvog kvartala, koji je, inače, kraj finansijske godine u Japanu. Britanska funta bi mogla da ostane pod pritiskom kako se približavaju izbori u maju – kaže Hardi.

 

Prognoza

– Vetar u leđa koji donosi niska cena energenata, pad vrednosti evra i generalno manje slaba ekonomija rezultirali su revizijom rasta evrozone od 1,5 odsto u 2015. Procenjujem da će rast u SAD dostići nivo od tri odsto, a u Kini 6,7 odsto. Ali, mnogo je rizičnih dešavanja koja bi mogla da uzburkaju tržišta. Grci bi, već u junu, mogli da budu ponovo priterani uza zid, a kad je reč o SAD, Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) priprema, prvi put od 2004, rast referentne kamatne stope – procenjuje Meds Kefed, šef sektora Makro strategije u Sakso banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari