U Srbiji „bogatstvo“ počinje s 1.000 evra

Koliko zarađuje najsiromašnijih 10 odsto građana, a koliko 10 odsto najimućnijih

Ostavite komentar


  1. Prema mojoj detaljnoj analizi za pristojan zivot troclane porodice treba:
    1.Hrana 52000-54000
    2.Rezije 12000
    3.lekovi 2000-3500
    4.Sr.li.higijene 2000-3000
    5.Stampa 1000
    6.nafta 3500(po lokali)
    to je 72500-76000din
    to je bez:lecenja,zubara,izlazaka,restorana,pozorista,ogreva,proslava nove.god.sr.nov.god.bozica.slave.zimnice.ogreva,uredjenja nesto po kuci,registracije i opraavke auta i letovanja za sta je potrebno mesecno odvajati jos 28 000din
    sto je ukupno-100 000din/mesecno za pristojan zivot troclane porodine ili ti 850eu minimalno!Tako da je i pr.plata od 500eu danas smesna mozda za 2012.ali 2020.ne.

    1. Mislim da si za hranu malo previše računao, a za gorivo premalo. Plus nije ubačena rata kredita, što ima minimum 70% stanovništva. Ali obrni okreni, te prihode retko ko ima u Srbiji

    2. Meni samo infostan 10k. Znaci, na racune damo nesto preko 22 000 (ne racunam kola i gorivo, samo struja info telefoni tv i net) Def nam je hrana najveci izdatak. Ne kupujem alkohol uopste nikakav.

    3. lepo je to zivim i radim u sloveniji moja plata je 675eura pa po vama odmah se vracamu srbijuda zivim

  2. hahaha nestajemo polako ….kolike su nam plate i kakav nam je zivot dolazi vreme apoaklipse… Srbija

    1. Dnevnica, na gradilistu u Beogradu..45 evra, majstorska ide i do 80 evra….i nema majstora, opsti je utisak da fali majstora

  3. Dobro bi bilo da nam Vlada objasni kako je domaći paradajz čiji je rod ove godine veliki, skočio sa 70 na 200 din. I krastavac sa 40-50 na 190. I to u sred sezone. I kako to da njeguška kobasica ovde košta 1600 din a u Crnoj Gori 4.3 evra. Takođe bi bilo zanimljivo da nam objasne kako su sjenički, zlatarski i druge vrste sira koje mi proizvodimo po 10-20 % jeftinine u Crnoj Gori. Ili zašto običan Pipi ili Gudi parizer, najgori suhomesnati proizvod može da košta i 700 dinara. Kakav je to bezobrazluk da je hrana skuplja nego u Berlinu.

      1. Pridružujem se Mišku koji je postavio jednostavna pitanja o podizanju cene paradajza i krastavaca i ostalog u sred sezone.Dodatna stavka na podugačak spisak apsurdnih cifri koje su vidljive i na računima za Informatiku …

        1. Slavica, povisenje cena paradajeza i krastavaca je bio uslov MMF da bi nam odobrio novi Standby aranzman, a „Dr“ Sinisa Mali ce uraditi studiju :“Uticaj cene krastavaca i paradajeza na smanjenje drzavnog duga i povecanje BDP .

    1. Tebra, ‘esi ti video na sta to lici? To angazuje molera da joj okreci lice, kakva crna sminkerka.

  4. U pravu je stif piter.
    Samo što tolike plate neće doživeti ni moje dete a na žalost,po svemu sudeći ni njeno dete.
    Ne u ovoj državi.
    A za onaj deo komentara da siromašni izdvajaju 4% za alkohol,nije čudno.
    :Neko pijan lakše život odrobija:(Đ.Balašević).

  5. Kako bese:On nosi sako od 4000e,ima platu od 1000 e a govori da je moguce ziveti sa 200 e ljudima koji mu aplaudiraju za 10e.
    U Srbiji nema licnog primera onih kojima su puna usta boljeg zivota i napretka .Price tog tipa sluze samo za zavodjenje naroda od tzv politicara,-poslusnika MMF-a.Nazalost u pitanju je licno bogacenje ,bogacenje pojedinaca-politicara- i na taj nacin stavljanje naroda u duznicko ropstvo ne samo prema MMF-u nego pre svega prema domacim politicarima.
    Ko uspe da se odrekne tolikih privilegija i na taj nacin se zrtvuje i licnim primerom pokaze skromnost i na taj nacin ucestvuje u zivotu i razvoju zemlje tada ce 1000e biti dostizno.Dotle ako opstanemo bice ovako,zivecemo u lazima a lazove necemo kaznjavati na izborima.

  6. Ostavimo statistiku koja sluzi da jedino zaludi i prikaze laznu sliku.Zivot nije statistika.Kada hoce da se hvale rezultat uvek izraze u procentima,nikada u brojkama.Pa recimo kao Srbiju posetili vise za 54% turista.Kako mnogo izgleda a recimimo to u brojkama moze biti da ih je bilo 100 a ove godine ih je za 54 vise a plan je bio 10.000.Koliko je statistika pouzdana vidimo u tenisu gde statisticki bolji igrac izgubi ubedljivo mec.

    1. Статистика је поуздана и тачна. Проблем са статисктиком имају само необразовани који на основу исправних података, извлаче погрешне закључке, а увелико и не знају да примене одговарајуће статистичке мере, већ све од статистике шта занају, им је просек.. Да није тако, статистике одавно не би било.

      1. Da je sreće pa da iz statistike pogrešne zaključke izvlače samo neobrazovani. U 21. veku, malo je koja naučna grana bilo zloupotrebljivana i zlostavljana koliko statistika. Gotovo se svaka analiza tumači, razvlači, secira i šminka u skladu sa zadatim narativom.

  7. U Srbiji su primanja podcenjena. Vecina nastavnika, prof specijalista… radi privatno. Privatnici radnicima isplacuju minimalac na racum, ostayak na ruke. Tu su i politicari koji dobijaju po dve-tri plate. Taksisti, advokati, programeri koji rade kao pausalci. Da li zna iko koliko nasih drzavljana radi na bausteli, lovi ribu na Aljasci, ili vozi kamion u Finskoj?

    1. Zvuči sjajno, zar ne? Pare samo padaju, kao kiša… koju doduše odmah upiju bezbrojni tržni centri i uslužne delatnosti, ali šta sad.
      Država koja toleriše situaciju u kojoj ogromna većina zaposlenih nominalno radi za minimalac (na osnovu kog im se uplaćuju mizerni doprinosi) bolje i ne zaslužuje.

  8. „Zlatno ,zlatno doba“ sve vise i vise automobila u BG. standard… hvalio se neko “ pre par da na ruzicastoj televiziji. prosecna plata preko 500 eura ( malo kasni ,par godina ,ali …) Ruku na srce , nismo se nadali ovakvom bas „zlatnom“ dobu glasajuci za Tomu diplomu i ekipu i vecina se “ naprednjacki“ vozika autobusima po lepoj nam otadzbini,mase zastavicama i aplaudira trazeci jos „zlatnog doba “ …nikad dosta…verujuci naprednjacki da napredjuje u … jos vece siromastvo…

  9. zasto wam bratska N1 televizija ne objawljuje komentare protiw gazda ace???…imate mail pa mi odgoworite

Ostavite komentar


Ekonomija

"Do 2027. od tog posla nema ništa": U Grčkoj se povećava radno vreme, u Crnoj Gori smanjuje, a u Srbiji važi stav "Ja ne dam" 10

„Do 2027. od tog posla nema ništa“: U Grčkoj se povećava radno vreme, u Crnoj Gori smanjuje, a u Srbiji važi stav „Ja ne dam“

Poslednjih dana ponovo je postalo aktuelno pitanje broja radnih sati nedeljno, s obzirom da su dve države sa Balkana unele novine u ovoj oblasti, pa je Grčka povećala radno vreme, dok je Crna Gora smanjila. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je naglasio da dok je on predsednik Srbije, neće prihvatiti uvođenje sedmočasovnog radnog vremena.

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.