U Valjevu investitori strani, a finansijeri domaći 1Foto: Kolubarske.rs

Grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara, a uz 125 miliona obezbeđenih u budžetu Grada, taj novac će biti uložen u infrastrukturno opremanje Privredne zone. Odluku o kreditnom zaduženju, kako bi se nemačkim kompanijama „Bizerba” i „Hansgrohe” obezbedila infrastruktura usvojilo je Gradsko veće, a konačnu reč će dati odbornici Skupštine grada, piše portal Kolubarske.rs.

Kako je saopšteno, u gradskom budžetu planirano je 125 miliona dinara za izgradnju infrastrukture, dok je 155 miliona dinara neophodno obezbediti kreditnim zaduženjem, „kako bi sva infrastruktura bila realizovana po dinamici koja je dogovorena sa investitorima”.

Ministarstvo finansija dalo je saglasnost na ovo kreditno zaduživanje. Predviđeno je da rok otplate bude godinu dana, počev od 1. januara 2024, uz grejs period do 31. decembra 2023. godine.

Prema rečima gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, grad Valjevo će uložiti 280 miliona dinara u realizaciju prve faze radova koja podrazumeva izgradnju ulica, vodovodne mreže, javne rasvete, atmosferske i fekalne kanalizacije u Privrednoj zoni.

– Jako je bitno da napravimo jednu kvalitetnu Privrednu zonu sa kompletnom putnom i komunalnom infrastrukturom, jer toga dole nije bilo. Veliki broj naših sugrađana će se zaposliti i, ono što je bitno, nemački investitori planiraju da svoje fabrike otvore u prvoj polovini ove godine. Prema nekim informacijama koje imamo jedna će biti otvorena u aprilu, a druga u junu. Imamo još zainteresovanih investitora koji se raspituju za našu Privrednu zonu. Iz tog razloga je jako bitno da je kvalitetno opremimo, rekao je Gojković.

Po njegovim rečima, obzirom na to da je bila odlična realizacija prihoda u prošloj godini od 98,5 posto, jednostavno je urađena nova projekcija prihoda do kraja 2023. godine i postupajući po uputstvima Ministarstva finansija obezbeđena su sredstva iz kredita koja su potrebna za prvu fazu opremanja Privredne zone jer je zaista to veliki i skup projekat, tako da će se fazno raditi.

– Projekat je urađen krajem prošle godine i jako je bitno da započnemo te radove kako bismo i mi ispratili sa tom infrastrukturom početak rada fabrika, rekao je gradonačelnik na sednici Gradskog veća, prenose Kolubarske.

Iz gradskog budžeta za investitore preko 700 miliona dinara, za sada

Ukupna ulaganja iz gradske kase u Privrednu zonu, za sada, iznose blizu 700 miliona dinara. Prvo su građani Valjeva platili oko 234 miliona dinara za preko 24 hektara zemljišta u Popučkama koje je Grad poklonio Republici, a Republika je te parcele poklonila nemačkim kompanijama „Bizerba” -11,8 hektara i „Hansgrohe” – 13,07 hektara.

Potom je iz gradske kase izdvojeno preko 166,5 miliona dinara za izgradnju centralne saobraćajnice, dok je kružni tok, koji spaja saobraćajnicu sa obilaznicom, koštao 25 miliona dinara. Sada će za prvu fazu infrastrukturnog opremanja Privredne zone, uz kredit, građani Valjeva platiti 280 miliona dinara, podsećaju iz Kolubarskih

Građani Valjeva i preko državne kase pomažu stranim investitorima

Oni podsećaju i da su sredinom juna 2021. godine Ministarstvo privrede i kompanija „Bizerba Production&Tech Centar” d.o.o. Beograd-Stari grad potpisali ugovor o dodeli sredstava podsticaja.

Prema tom ugovoru „Bizerba” će otvoriti 2022. godine u Valjevu proizvodni pogon za gotove proizvode, komponente i štampariju, prve godine zaposliće tri radnika, a do 2027. godine posao na neodređeno vreme dobiće najmanje 305 radnika. Kompanija će iz državne kase dobiti 4.568.894 evra, što je 15.039 evra subvencija po radnom mestu, navedeno je u Ugovoru.

Ugovor o dodeli sredstava podsticaja potpisala je i druga nemačka kompanija koja će otvoriti proizvodni pogon u Valjevu.

„Kompanija Hansgrohe d.o.o. Beograd-Vračar otvoriće 2022. godine u Valjevu proizvodni pogon za proizvodnju i montažu slavina, delova slavina i sanitarnih proizvoda, a do kraja 2028. godine posao na neodređeno vreme dobiće najmanje 1000 radnika”, piše u Ugovoru o dodeli sredstava podsticaja koji su potpisali 15. oktobra 2021. godine Ministarstvo privrede Srbije i „Hansgrohe”.

U tom Ugovoru je pored ostalog navedeno da se kompaniji odobrava 15,5 miliona evra, što je 15.500 evra subvencija po radnom mestu, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari