Elektrodistribucija Beograd je odlučila da u najkraćem roku počne s podnošenjem krivičnih prijava protiv svih lica za koje se utvrdi da kradu struju. Do skora je krađa struje bila tolerisana, ali sada moramo da potpuno sankcionišemo to krivično delo, jer su nam gubici veliki. Preduzimamo sve mere da bi obezbedili sredstava za gradnju novih kapaciteta radi zadovoljenja potreba građana i zbog toga insistiramo na što boljoj naplati i suzbijanju krađa – ističe u razgovoru za Danas Stevan Milićević, direktor Elektrodistribucije Beograd.


On naglašava da je 31. decembra prošle godine, konzum Beograda angažovao 1.667,5 megavata iz sistema EPS-a, što je 165,2 megavata više od instalisane snage najveće elektrane u Srbiji – Termoelektrane „Nikola tesla“. Tako je postavljen novi rekord u vršnom opterećenju na konzumnom području EDB-a, a ubrzo zatim dogodila se i najveća zabeležena dnevna potrošnja električne energije u Beogradu i okolini.

Da li je, odnosno kada će EPS ući u proces restruktuiranja, a kada Elektrodistribucija Beograd?

– EPS je odavno ušao u taj proces. Što se tiče Elektrodistribucije Beograd, pre četiri godine su odvojene dve direkcije – Javno osvetljenje i Elektroizgradnja. Ovom prilikom bih želeo da pohvalim Gradsku upravu, koja je prepoznala vrednost ovih preduzeća, odnosno njihov značaj za Beograd. Dakle, Javno osvetljenje je sada gradsko komunalno javno preduzeće, dok je Elektroizgradnja sada profitabilna firma koja radi na tržišnoj osnovi. Inače, cilj restruktuiranja je da se osnovna delatnost distribucije odvoji od pratećih, kao što je izgradnja elektro-energetskih objekata. Takođe, u planu je da se u toku ove godine od EDB-a odvoji još jedna direkcija kako bi se distribuciji olakšao posao, odnosno da bi se bavili isključivo održavanjem mreže, otklanjanjem kvarova i isporučivanjem električne energije.

Prema vašem mišljenju, kakvo je trenutno stanje u Elektroprivredi Srbije, pogotovo u odnosu na region?

– A priori mogu da kažem da je u odnosu na zemlje u regionu, Elektropivreda Srbije najbolja, i to iz prostog razloga – mi imamo najnižu cenu struje, a uspevamo da podmirimo sve kupce bez ikakvih redukcija u napajanju kupaca. Naglasio bih da je sva oprema koju ugrađujemo u naše objekte na nivou evropskih standarda i cena. Čak i domaći kablovi, ali i ostala oprema koja se proizvodi kod nas, prate evropske cene, a rezultat toga je da je struja u Srbiji najmanje duplo jeftinija nego u regionu. Hteo bih da istaknem da je problem u Beogradu što EDB mora da gradi nove kapacitete za nove kupce, a da su svi elektroenergetski objekti u najužem centru Beograda stari u proseku i više od pedeset godina, tako da ih treba zameniti. To znači da EDB ima dvostruko ulaganje i to za izgradnju novih i za zamenu postojećih kapaciteta.

Ukazao bih i na to da struju ne bi trebalo koristiti za zagrevanje, zbog izuzetno teškog i skupog procesa proizvodnje. Jedno od mogućih rešenja bilo bi da država pomogne građane sa pružanjem povoljnijih kredita za nabavku ogreva. Ipak, i pored tih problema, EDB je uvek u stanju da pronađe adekvatna rešenja i da građanima obezbedi uredno i pouzdano snabdevanje strujom.

Šta se planira u EDB za naredni period?

– EDB je ozbiljna kompanija, koja postoji već 118 godina. U tom smislu, normalno je da imamo kratkoročne i dugoročne planove. Upravo se dugoročni planovi oslanjaju na studije perspektivnog razvoja, u koje se uklapaju i kratkoročni ciljevi. U poslednjih 10 godina gotovo da ne postoji planski razvoj grada Beograda i zbog toga je nezahvalno planirati bilo šta. Međutim, i pored toga, planiramo da u naredne tri godine izgradimo tri velike visokonaponske trafostanice.

Naglasio bih da nam je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas umnogome pomogao da u onim delovima grada koji nisu urbanistički regulisani, privremeno izgradimo više od dve stotine trafostanica i da na taj način, a na dobrobit stanovnika tih naselja, „preživimo“ nekoliko zima.

Obrazovni centar na Divčibarama

„EDB će na Divčibarama izgraditi obrazovni centar za svoje radnike, ali i ostale zaposlene u EPS. Kupili smo dva hektara zemljišta, a očekujemo i donacije iz inostranstva za opremanje kabineta. Objekat će se prostirati na bruto 4000 kvadratnih metara, a planiramo da radovi otpočnu u toku ove godine. Ovim poslovnim potezom omogućićemo da naši inženjeri, elektromonteri i ostali zaposleni, prate najnovija tehnička dostignuća, ali i najnovije propise i zakone. Direktnu korist od ovog objekta imaće i Opština Kosjerić, kojoj je šezdesetih godina nepravedno oduzeta gotovo polovina Divčibara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari