Republički fond penzijskog i invalidskog osiguranja saopštio je juče da je na sednici Upravnog i Nadzornog odbora tog fonda usvojen izveštaj o poslovanju i „kroz uporedne pokazatelje predstavljen veliki napredak ostvaren u periodu 2010 – 2013. godine“ u osnovnoj delatnosti čime su se, po rečima direktorke Fonda Dragane Kalinović, „stekli preduslovi da se u narednom periodu stručna služba više bavi upravljanjem imovinom“. Tome su u prilog, dodaje se, i odluke suda o potvrđenoj svojini Fonda na šest objekata.


U saopštenju se navodi da su po zahtevu članova Upravnog i Nadzornog odbora predstavnici stručne službe obrazložili sve okolnosti preuzimanja akcija „Energoprojekta“ od strane države, akcentujući navode iz zaključaka Vlade koji nisu ostavljali mogućnost drugačijeg odlučivanja, što su u to vreme razmatrali i o tome odlučivali Upravni i Nadzorni odbor Fonda. U krajnjem ishodu preuzimanje akcija predstavlja neutralnu transakciju za Fond, tvrdi se u saopštenju, jer će akcije ili biti vraćene Fondu ili prodate na tržištu hartija od vrednosti, a Fondu uplaćena ekvivalentna naknada u momentu prodaje.

Neiskorišćeno pravo Fonda iz 1990. godine radi izgradnje stambeno-poslovnog bloka na parcelama u Dalmatinskoj u Beogradu, koji je Uniji poslodavaca bio krunski dokaz za medijsko inputiranje koruptivnih radnji sadašnjem menadžmentu Fonda (iako većina predstavnika Unije poslodavaca nije ostala do kraja sednice), detaljno su obrazloženi kroz genezu preduzetih radnji tokom protekle 23 godine i mogućnost uvida u kompletnu dokumentaciju, navodi se u saopštenju. Pošto su sva pitanja i dileme rešene stručnim i argumentovanim odgovorima, predstavnici Upravnog i Nadzornog odbora, izuzimajući Uniju poslodavaca, konstatovali su da stručna služba Fonda, u periodu od 2009 – 2014. godine, svojim aktivnostima nije nanela štetu Fondu. U saopštenju se dalje navodi da su organi upravljanja ostali pri stavu i odlukama koje su doneli pre godinu dana, razmatrajući detaljno ovu temu, da stručna služba nastavi dalje angažovanje na realizaciji prava korišćenja na parcelama u Dalmatinskoj.

Bitno je naglasiti da bi Fond, i kada bi bilo moguće da se realizuje pravo korišćenja, u skladu sa zakonom i propisima koji regulišu ovu materiju, isključivo mogao da iskoristi pravo za izgradnju stambenog prostora za penzionere, čiji je način korišćenja regulisan Pravilnikom o rešavanju stambenih potreba korisnika penzija, te se ne može govoriti o šteti u milionima evra koju Fond trpi, jer ti stanovi ne bi mogli da budu predmet tržišne prodaje i ostvarivanja dodatnih prihoda za Fond kako Unija poslodavaca pokušava da predstavi u javnosti, tvrdi se u saopštenju koje je potpisano sa Upravni odbor, Nadzorni odbor i stručna služba RFPIO.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora su konstatovali da je pojedinačno obraćanje medijima, koje se tiče delatnosti i rada Fonda, suprotno usvojenim načelima i stavovima ovih organa upravljanja, koji se ubuduće ograđuju od bilo kakvih istupanja pojedinaca o temama o kojima se nije raspravljalo na institucionalizovan način, zaključuje se u saopštenju.

Građevinska dozvola plaćena, pa propala

Danasu je u Fondu PIO potvrđeno da je za stanogradnju u beogradskoj Dalmatinskoj ulici , Fond PIO zajedno s partnerom firmom Kolekt, platio 1996. godine građevinsku dozvolu. Dozvola je trebalo da bude realizovana u roku od tri godine, pa je važnost dozvole 1999. godine istekla.

Brže izdavanje rešenja

U saopštenju se navodi da je procenat rešenja o pravima iz PIO donetih u zakonskom roku povećan sa 60 na 90 odsto.

I Čigota u vlasništvu penzionera

Prema informaciji dostavljenoj Danasu, sukcesivno od 2009. do 2014. godine Fond PIO je u sudskim postupcima dokazao vlasništvo na šest banjsko-rehabilitacionih centara među kojima su „Zdravljak“ u Soko Banji, „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji i „Čigota“ na Zlatiboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari