Privreda Južne Koreje je peta na svetu i to je dovoljan razlog zbog koga bi srpski privrednici trebalo da budu i te kako zainteresovani za saradnju sa korejskim, ne bi li što pre popravili bilans od svega dva miliona dolara, koliko je Srbija prošle godine izvezla u ovu zemlju.

 Prvi korak ka boljoj ekonomskoj saradnji učinjen je juče na konferenciji posvećenoj budućoj saradnji Južne Koreje i Srbije, na kojoj je ministarka državne uprave Kori Udovički podsetila na velike ekonomske rezultate i još bolje izvlačenje Koreje iz kriznih situacija u prošlosti. Ona je pozvala domaću privredu da izvuče pouke iz iskustva ove azijske zemlje.

– Južna Koreja može da nam bude inspirativan primer. Od rata pedesetih do devedesetih uspeli su da udesetostruče BDP, a onda su nakon velike krize krajem devedesetih u kojoj im je javni dug narastao sa 13 na 40 odsto, izašli ojačani toliko da poslednju veliku ekonomsku krizu nisu ni osetili – rekla je Udovički.

Ona je podsetila i na to šta sve naša država radi u ovom trenutku ne bi li popravila privredni ambijent i privukla strane investitore.

– Naša racionalizacija zasad je na zamrzavanju zapošljavanja. Podsećam da je za godinu i po iz državnog sektora otišlo 17.000 ljudi. Dobra vest je da smo pripremili nacrt zakona o planskom sistemu, kao i zakon o platama koji će od ponedeljka na javnu raspravu. Najveći izazov za nas jeste kako postići društvenu koheziju da bismo mogli da ostvarimo korejsko čudo – istakla je ministarka državne uprave.

Ekonomista Milojko Arsić rekao je okupljenim privrednicima u hotelu Metropol kako je Srbija konačno posle 18 meseci izašla iz recesije.

– Izašli smo iz recesije koja nije bila posledica velike ekonomske krize već više rezultat naše institucionalne slabosti. Deficit je prepolovljen, inflacija stabilizovana na niskom nivou, ali stanje u privredi je i dalje lošije u odnosu na zemlje u okruženju i stopa rasta će nam biti manja u odnosu na njih – istakao je Arsić.

Privreda od početka krize, prema njegovim rečima, stagnira, i generator rasta moraju da bude, pre svega, izvoz i investicije.

– Investicije sada čine 20 odsto BDP-a, a da bi privreda normalnije funkcionisala potrebno je da one čine bar 25 odsto. Javna potrošnja je smanjena ali je i dalje velikih 45 odsto BDP-a. Nju treba smanjiti kao i fiskalni deficit i to sa sadašnjih tri odsto na jedan odsto – napomenuo je Arsić.

On je naglasio da je najmanji napredak učinjen u reformi javnog sektora i da je neophodno to što pre sprovesti, kao i da je potrebno što pre okončati privatizaciju velikih preduzeća.

Ambasador Južne Koreje u Srbiji Do-hoon Lee rekao je da su oni zainteresovani za ovo tržište, ali da naravno investitore zanima koliko je neko tržište stabilno. Južna Koreja već ima jednog investitora u našoj zemlji i to je Jura korporejšen koja ima fabrike automobilskih delova u Nišu i Leskovcu. I dok smo iz ove zemlje prošle godine uvezli robu u vrednosti od 138 miliona dolara, izvezli smo i to uglavnom hrane u vrednosti od svega dva miliona evra. Kako podići trgovinsku razmenu na viši nivo bila je jedna od glavnih tema na jučerašnjem skupu u Metropolu, a mnogo bolja saradnja može da se očekuje već od novembra, jer će tada, posle devetogodišnje pauze, Korejska agencija za promociju ulaganja i izvoza otvoriti kancelariju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari