Udruženje turističkih agencija ponovo traži pomoć i za prevoznike i vodiče 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) ponovo je danas pozvalo Ministarstvo finansija da najavljenu pomoć od jednog minimalca obezbedi i za vlasnike preduzetničkih firmi u ugroženim delatnostima jer su i oni radnici i isplatili su doprinose i poreze na svoju zaradu.

U saopštenju UTASA-a navedeno je da se ispostavilo da preduzetnici nemaju prava na pomoć već samo zaposleni u njihovim firmama, a od tih istih preduzetnika se očekuje da ne otpuštaju radnike i da državi plate više od onoga što će država isplatiti u vidu jednog minimalca.

„Zabrinjavajuće je i što su iz ove pomoći izostavljene i druge jednako ugrožene delatnosti, kao što su prevoznici i turističke agencije kojima je to poddelatnost, te turistički vodiči“, naveo je UTAS uz ocenu da je takav vid diskriminacije nedopustiv.

Dodali su da turističke agencije nisu dobile nikakvu sektorsku pomoć do sada, a naročito ne bespovratnu, a da su sve dosadašnje isplate minimalaca ili njegovog dela, bile uslovljene zabranom otpuštanja pa će se na kraju u budžet sliti više novca po osnovu poreza i doprinosa na te plate nego što je iz budžeta isplaćeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari