U kompaniji Fijat automobili Srbija pripreme za početak proizvodnje novih Fijatovih modela teku prema utvrđenim planovima i predviđenoj dinamici, potvrđeno je juče našem listu u toj kompaniji.


U FAS-u će do kraja narednog meseca biti završen najveći deo, tj. više od 80 odsto građevinske rekonstrukcije proizvodnih pogona i poslovnog prostora te fabrike. Neće biti okončani samo oni radovi koji u okviru rekonstrukcije fabrike podrazumevaju i instaliranje nove opreme, kao što je ukopavanje presa u pogonu preseraj, na primer, a koji će prema dostupnim informacijama biti dva puta veći od onog Zastavinog u kojem su se krajem 80-ih prošlog veka proizvodili otpresci za produkciju od oko 220.000 automobila godišnje.

Sledećeg meseca u FAS-u će zbog početka instaliranja nove opreme biti obustavljena proizvodnja „punta“, a iz fabričkih pogona će biti izmeštena i relativno nove proizvodne i montažne linije za sklapanje tog modela. Da li će proizvodnja „punta“ u Kragujevcu biti privremeno ili trajno obustavljena, zavisi od procene menadžmenta Fijata. Da li će taj model i u naredne dve-tri godine moći da se prodaje na domaćem tržištu, u zemljama CEFTA sporazuma i državama Severne Afrike.

Kako bilo, uporedo sa prekidom proizvodnje „punta“ u pogonima FAS će početi da pristiže nova oprema za proizvodnju novih Fijatovih modela. Najpre će, saznaje Danas, početkom aprila u Kragujevac iz Nemačke stići savremena lakirnica, tj. najsavremenija oprema za bojenje i lakiranje automobila, koja trenutno može da se nabavi na svetskom tržištu. Tokom aprila ovde će iz italijanske firme Komau stići oprema za pogon karoserija, dok će iz Japana prispeti prese marke „komacu“ koje će biti instalirane u pogonu Preseraj. Sa izvesnošću se očekuje da će u aprilu najznačajniji Fijatov dobavljač, firma Manjeti mareli, početi da u pogonu Mehanička obrada instalira prese za proizvodnju velikih delova od plastike. Manjeti mareli će ovde imati još jednu fabriku za proizvodnju mehaničkih sklopova, koja će biti locirana u bivšoj vojnoj kasarni u Grošnici, u kojoj je već počelo geološko ispitivanje tla i gde će pored Marelijeve biti izgrađene fabrike još šest Fijatovih kooperanata. Radovi na izgradnji pogona Fijatovih kooperanata u Grošnici startovaće u maju.

S druge strane, savremena proizvodna oprema u pogonima FAS intenzivno će biti instalirana tokom predstojećih meseci, a čitav taj posao biće okončan u novembru nakon čega će do kraja godine startovati probna proizvodnja dva nova modela automobila.

Prekvalifikacija bivših Zastavinih radnika

Nacionalna služba za zapošljavanje u Kragujevcu počela je da informiše bivše radnike Zastavine Fabrike automobila o obukama koje će pohađati naredne dve godine. Na osnovu izjašnjavanja radnika NSZ će organizovati 40 vrsta obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nekadašnjih Zastavinih automobildžija. Prekvalifikacija radnika počeće krajem ovog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari