Prodaja preduzeća Beograd film bez zaposlenih, koja je kupcu, pre tri dana uhapšenom Nikoli Đivanoviću, omogućila ekstraprofit iz rasprodaje niza objekata na atraktivnim lokacijama, bila je urađena po modelu koji je Agenciji za privatizaciju predložila konsultantska kuća Ces mekon, izabrana da uradi model restrukturiranja. Tok privatizacije preduzeća koje je raspolagalo sa 14 bioskopskih dvorana na najatraktivnijim lokacijama u Beogradu, od samog početka je ukazivao na moguću korupciju, a činjenica da su se nadležne institucije oglušile o upozorenja bivših radnika i malih akcionara te firme, podstiče spekulacije da su u to bili upetljani i pojedinci na visokim funkcijama.

Epilog priče je da je država prodala imovinu preduzeća za 9,4 miliona evra, a da je godinu dana kasnije, Đivanović za samo pet bioskopa inkasirao 18 miliona evra. Uhapšen je zajedno sa četiri saradnika jer je pokušao da prikrije poresku obavezu od 1,5 miliona evra, kao i da dela zarade od četiri miliona evra liši male akcionare.

Kako Danas saznaje u Savetu za borbu protiv korupcije, koji je neko vreme pratio taj predmet po prijavi malih akcionara, „igra“ je počela pre prodaje firme, koja je u tom trenutku bio u teškom položaju, jer više od decenije prikazivanje filmova nije donosilo zaradu, a bioskopi su bili načeti zubom vremena. Zbog toga je oko 150 zaposlenih tokom 2006. godine, pripremajući se za privatizaciju, tražilo da im se dozvoli prodaja bar jednog objekta. Planirali su da renoviraju one sale gde postoji mogućnost da se delatnost obnovi i da pred aukciju obezbede povoljniju sliku firme. Agencija, međutim, po savetu konsultanta to nije dozovlila, čak ni da se deo prostora iznajmi. Savet iz Ces mekona bio je da se firma „očisti“ od radnika kroz stimulativne otpremnine, a potom proda kao nekretnina. Tako je i učinjeno, otpremnine su isplaćene na teret Beograd filma, a novi vlasnik je kao prvu meru, rasparčao firmu na niz zavisnih preduzeća u čijem su sastavu bili bioskopi.

– Shvatili smo već na prvim sastancima pred prodaju da ćemo biti pušteni „niz vodu“ i pristali smo na stimulativnu otpremninu od 350 evra po godini staža i status malih akcionara koji raspolažu sa oko 30 odsto kapitala. U tom trenutku još smo verovali da će preduzeće da stane na noge i da od vrednih objekata ostvaruje zaradu, a mi dividendu. Ali, teren akcija bio je klizav za nas, na njemu se novi vlasnik mnogo bolje snalazio i uspeo je da emisijom novih hartija naš udeo spusti na pet odsto. To mu je omogućilo da nas isplati pa je grupa preostalih akcionara u novembru prošle godine primila oko šest evra po akciji, dok je prava vrednost iznosila oko 80 evra – kaže za Danas bivša predsednica Nadzornog odbora u Beograd filmu Milanka Janošević.

Ona dodaje da se mali akcionari nisu lako mirili sa tom situacijom, i da su protestovali, obraćali se institucijama i Savetu za borbu protiv korupcije, ali da je u startu bilo jasno da je to izgubljena bitka.

– Đivanović je prvog dana po ulasku u firmu okupio zaposlene u velikoj sali bioskopa „Zvezda“ i rekao nam da je on ne samo drug Mlađana Dinkića, nego i njegov besplatni savetnik za Nacionalnu štedionicu, kao i za koncepciju konstituisanja Beogradske berze koja je urađena po ugledu na Londonsku berzu. Time nam je stavio do znanja kakve su naše mogućnosti. Ja sam doživela i pretnje zbog nekih javnih istupa, jer su mi sada uhapšeni direktor Miroslav Cenić i njegova saradnica Vesna Talijan rekli da će biti loše po mene ako nastavim da im se mešam u posao – ističe Janoševićeva.

U Savetu za borbu protiv korupcije kažu da su, po prijavi malih akcionara, uspeli da spreče prodaju bioskopa „Slavica“ koju je Đivanović oglasio iako je postojala sudska zabrana otuđenja zbog spora koji je 36 malih akcionara vodilo protiv njega zbog neadekvatno isplaćenih zarada iz 2007. godine.

Slični primeri

Na isti način kao Beograd film, po savetu Ces mekona Agencija za privatizaciju prodala je i nekada moćnu trgovinsku kuću Tehnopromet, koja je uz nekoliko manjih objekata, na Bulevaru kralja Aleksandra imala osmospratnicu u kojoj kao zakupac već godinama smešten Telekom. Tehnopromet je, sa dva zaposlena, kupila firma Univerzal, beogradskog biznismena Dušana Stupara koji je kasnije prodao kao nekretninu.

Nikom ništa

– Mali akcionari imali bi eventualno pravo na obeštećenje za štetu koju im je Đivanović naneo ukoliko se to dokaže u sudskom postupku. Ali, Agencija ne može da raskine sa njim kupoprodajni ugovor jer zakonski osnov za to mogu da budu samo neizmirene dogovorene obaveze. To u ovom predmetu nije slučaj. Takođe, ni Ministarstvo ekonomije ne može da poništi privatizaciju, čak i ako rokovi za to još nisu prošli. Za taj čin potrebno je da se dokaže kako je procedura prodaje bila nelegalna, da je, eventualno, kupac druge investitore na neki način isključio iz nadmetanja i u takvom postupku mi nemamo iskustva, on još nikada nije primenjen – kaže za Danas konsultant Branko Pavlović i naglašava da ni kupac objekata zbog kojih je uhapšena grupa Đivanovića, kompanija Idea, nema razloga za brigu jer nije odgovorna za to što je prodavac pokušao da sakrije poreski prihod od te transakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari