Velike štete na usevima, objektima i putevima 1Foto: Užička nedelja

Posledice nevremena, koje je u sredu zadesilo Užice i užički region, biće utvrđene za nekoliko dana, ali evidentno je da su najveće štete u poljoprivredi, posebno u malinjacima, zatim na putevima i objektima u koje je prodrla voda.

„Superćelijski oblak“, koji se formirao u sredu južno iznad Užica i prešao preko Požege i drugih delova užičkog regiona i dalje preko Bukulje, izazvao je nezapamćeno nevreme u ovo doba godine u Užicu. Palo je skoro 30 litara kiše po kvadratnom metru, uz grad veličine lešnika, što je za nepunih dvadesetak minuta izazvalo bujične potoke na ulicama i trotoarima. Voda je prodirala u automobile i podrume nekoliko objekata, poput zgrada Skupštine grada, Istorijskog arhiva, JP Užice razvoj, lokala na Megdanu i drugih.

Na sreću, u ovom delu Srbije nije bilo povređenih, a najveće štete su na poljoprivrednim usevima i posebno u malinjacima u užičkim selima Ponikovica, Lunovo Selo, Bela Zemlja i Karan.

– Malinjaci su potpuno uništeni u Lunovom Selu i ljudi su očajni, jer je uništen njihov rad, a ogromne štete su i na drugim usevima – kazao je za Danas Borko Pavić iz užičkog udruženja „Srpska malina“, i dodao da su malinjaci stradali i u delovima Priboja, Nove Varoši i delomično u Prijepolju.

Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, procenio je da „šteta na poplavljenim objektima u Užicu iznosi oko šet miliona dinara“ i da je u toku sanacija posledica nevremena. Međutim, Katarina Ostojić, članica Gradskog veća zadužena za vanredne situacije, izjavila je da taj iznos „preliminaran i nepotpun“, da se još uvek ne zna obim šteta, što bi, kako je rekla, za sedam do deset dana trebalo da utvrdi komisija koja je formirana.

Ona je dodala da je u utorak uveče zasedao Gradski štab za vanredne situacije, da za sada nisu prijavljene veće štete.

– Gradske javne službe su brzo reagovale i uklonjeno je kamenje, odroni, nanosi i oborena stabla sa saobraćajnica. Nevreme je pokrenulo klizište u Ulici Miloša Obrenovića, poplavljeni su automobili i veliki broj objekata, posebno privatnih lokala na Megdanu u centru grada, rekla je većnica i dodala da je oštećen asfalt na nekoliko ulica u gradu – Vojvođanskoj, Vidovdanskoj, Pori, Rosuljama, ali da su posledice sanirane ili je u toku njihova sanacija.

Nevreme je zadesilo i Požegu, posebno 17 sela u severnom delu te opštine u kojima je u sredu uveče proglašena vanredna situacija, a formirana je i komisija za procenu šteta. Ogromna šteta je na usevima, u malinjacima i plastenicima i putnoj infrastrukturi, konstatovao je požeški Štab za vanredne situacije, a zamenik predsednika te opštine Vladan Radovanović je kazao za Danas da se ta lokalna samouprava obratila za pomoć Vladi Srbije i da iščekuje odgovor.

– Još nemamo procenu o ukupnoj šteti u novcu, ali poljoprivredni usevi su potpuno uništeni u Ježevici, Dobrinji, Tučkovu i drugim selima prema Divčibarama, u kojima je bilo i poplavljenih objekata, sa nekih je snažan vetar dizao krovove, a pala je i velika količina krupnog leda – kazao je Radovanović.

On je dodao da bi šteta možda bila manja da je bilo dovoljno protivgradnih raketa.

– Na pojedinim protivgradnim stanicama nije bilo dovoljno raketa, poput Tučkova i Dobrinje, a na nekima su nestale zalihe. Opština Požega je nedavno platila milion dinara za nabavku protivgradnih raketa, ali njihova isporuka kasni. Rekli su nam u Radarskom centru Užice da će rakete stići do petka, ali nevreme je prošlo. Nevreme je bilo snažno i zahvatilo je veliku teritoriju i nije moglo da se spreči ali, da je bilo dovoljno raketa, možda bi štete bile manje – objasnio je Radovanović.

Željko Raičević, rukovodilac Radarskog centra Užice, koji pokriva teritoriju Priboja, Bajine Bašte, Kosjerića, Čačka, Lučana, Požege, Arilja i Užica, kazao je za Danas da je uoči nevremena ispaljeno 155 raketa sa 50 stanica. Na pitanje da li je to bilo dovoljno i da li su te stanice bile snabdevene protivgradnim raketama po normativima, on je uzvratio da „ne postoje normativi, ali da postoji procedura po kojoj postupa svaki takav centar u Srbiji“, te da su „sve informacije dostupne na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda“.

– Niko vam ne može reći da li je to bilo dovoljno ili nije bilo dovoljno, jer je to problematika neke metodologije. Kosjerić i Požega će u petak dobiti određene količine raketa, koje će biti raspoređene po stanicama iz kojih se najviše dejstvovalo, kako bi se zanovile zalihe – rekao je Raičević.

On je objasnio da Opština Požega nije uplatila navedeni novac za nabavku protivgradnih raketa Radarskom centru Užice, niti je to uobičajeno, već je procedura takva da se novac uplaćuje proizvođačima od kojih se, kako je naveo, očekuje da tom centru do petka isporuči količinu raketa koja je plaćena.

Nevreme je zadesilo i Bajinu Baštu, gde su pokrenuta klizišta, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topolu, gde je proglašena vanredna situacija, ali i LJig, gde je u devet sela proglašena vanredna situacija. Osim velikih šteta na poljoprivrednim usevima i voćnjacima, u pojedinim delovima na tom području su poplavljena domaćinstva, oštećeni su lokalni putevi i mostovi, kao i automobili, a javne službe pomažu građanima i saniraju štete.

Nedimović: Obezbeđeno dovoljno raketa

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio medijima da su sredu ispaljene 1.164 protivgradne rakete, da je „država ove godine obezbedila 14.000 takvih raketa, što je“, kako je ocenio, „više nego dovoljno“, te da je „na lageru ostalo još oko 6.000 raketa“. Dodavši da je „problem u tome što je njihov stepen uspešnosti od 50 do 60 odsto“, ministar je najavio da će ove godine početi primena automatskog sistema protivgradne zaštite. „Raspisali smo nabavku za prvi radarski centar, a to će biti Radarski centar Valjevo“, rekao je Nedimović, navodeći da su najveće količine grada pale na području Užica, Priboja, Aranđelovca, Topole, Požarevca i Smederevske Palanke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari