Indija, druga najmnogoljudija zemlja na svetu (1,25 milijardi stanovnika) i treća ekonomska sila (bruto domaći proizvod procenjen je na 7,2 biliona dolara), nalazi se usred ekonomskih reformi koje je pokrenula vlada premijera Narendre Modija. Da bi podstakli reforme, premijer Modi i njegovi saradnici, insistiraju na konkurentskom federalizmu. Šta to praktično znači? Pošlo se od činjenice da su neke od indijskih 27 saveznih država i sedam teritorija Unije, naseljenije nego države u drugim delovima sveta.

Zato je odlučeno da se svakoj saveznoj državi dopusti da usvaja vlastite reforme kojima će privlačiti ulagače i biti primer drugima. „Kada je u pitanju reforma, za nas je sada izazov da stvorimo uslove za nadmetanje između država. To je jedan od načina da Indija postane svetska industrijska sila“, izjavio je Amitab Kant, visoki funkcioner vlade i čelnik kampanje Mejk in India, na konferenciji posvećenoj investicijama, koja je, od 15. do 17. januara, održana u Džajpuru, glavnom gradu savezne države Radžastan. Ovaj skup investitora organizovala je Konfederacija indijskih industrija, a svoje verzije investicijskih samita održale su i susedna država Gudžarat, Zapadni Bengal na istoku Indije, kao i država Mađa Pradeš, dok o sličnom razmišljaju u Maharaštri, jednom od najrazvijenijih i najbogatijih entiteta.

Najmnogoljudija država Utar Pradeš takođe je usvojila agresivan pristup u privlačenju ulagača, koristeći snažnu medijsku kampanju. Ipak, titula lidera u privlačenju ulagača pripada Globalnom investicionom samitu Živahni Gudžarat, koji se svake druge godine organizuje u glavnom gradu te zapadne države, Gandinagaru. Priređivan od 2003, na incijativu tadašnjeg glavnog ministra Narende Modija kako bi bile prevladane posledice katastrofalnog zemljotresa i sukoba između Hindusa i Muslimana, ovaj samit je izrastao u svojevrsni Davos na Istoku.

Ovogodišnji, sedmi po redu, samit u Gudžaratu, prvi na kome je premijer Modi bio formalno gost, bio je najznačajniji po prisustvu međunarodnih zvaničnika i najuspešniji po broju zaključenih memoranduma o razmevanju. Na samitu je učestvovalo 25.000 delegata (među njima i izveštač Danasa) te 1.250 kompanija iz 110 zemalja od kojih su osam bile partneri trodnevnog skupa. Među učesnicima samita su bili generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, američki državni sekretar Džon Keri, premijeri Makedonije i Butana, Nikola Gruevski i Čering Tobgaj, neki od ministara u vladama zemalja članica Evropske unije, predsednik Svetske banke Džim Jong Kim. Bili su tu i čelnici tridesetak svetskih kompanija. Nezaobilazni su bili i vodeći biznismeni iz Indije, poput čelnika Tata grupe Sajrusa Mistrija, zatim Mukeša Ambanija iz kompanije Rilajens indastris, ili Gautam Adanija iz Adani grupe. Glavna ministarka Gudžarata Anandiben Patel objavila je na kraju samita da je potpisano više od 21.000 memoranduma o razumevanju, dok vrednost potecijalnih investicija premašuje 400 milijardi dolara. Osim toga, zaključeno je 1.225 strateških partnerstava.

Vlasti Radžastana se još nisu oglasile o finansijskom efektu samita u njihovom glavnom gradu Džajpuru, ali se zna da je na prošlogodišnjem skupu u Mađa Pradešu obećano da će biti realizovane investicije vredne oko 100 milijardi dolara. Analitičari upozoravaju kako su obećanja jedno, a stvarne investicije nešto sasvim drugo. Oni tvrde da samo šest do 8,5 odsto najavljenih ulaganja bude pretočeno u stvarne projekte. Valjda zato su se zvaničnici u Gudžaratu, Radžastanu i Nju Delhiju klonili procena o iznosu ulaganja koje samiti privlače. Radije su govorili kako takvi skupovi podstiču i onako pozitivna osećanja investitora u pogledu ulaganja u Indiju, koje naročito izraženo posle dolaska premijera Modija.

Jedan od viđenijih učesnika investitorskih samita u Indiji bio je i premijer Makedonije Nikola Gruevski koji je uložio velike napore kako bi privukao investitore. „Imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovinskoj razmeni sa većinom zemalja Evrope. Možemo se pohvaliti i posebnim poreskim olakšicama za kompanije koje osnivaju filijale u slobodnim ekonomskim zonama. Reč je o poreskom počeku u trajanju od deset godina. Sve to ukazuje da bi Makedonija mogla da postane kapija za Evropu za sve poslovne projekte“, izjavio je Gruevski u govoru na samitu u Gudžaratu.

Samit „Živahna Srbija“

List Biznis standard iz Nju Delhija objavio je za vreme samita u Gudžaratu kako su se zvaničnici iz Srbije, „impresionirani“ tim skupom, obratili Globalnoj mreži iz Ahmedabada (međunarodna konsultantska kompanija iz oblasti trgovine) za pomoć u organizovanju konferencije sličnog tipa. Samit, pod nazivom „Živahna Srbija“, trebalo bi da bude organizovan u avgustu. „Srbija želi da organizuje trodnevni samit na kojem će učestvovati političari visokog ranga. Biće organizovani seminari, nacionalne i međunarodne izložbe, poslovni sastanci i video konferencije. Pored toga, svakog dana biće održavani kulturni programi“, izjavio je Džagat Šah, izvršni direktor Globalne mreže. Na prošlogodišnjem Partnerskom samitu učestvovala je i delegacija Privredne komore Srbije, a potencijali srpske privrede promovisani su u Nju Delhiju, Ahmadabadu, Bangaloreu i Mumbaiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari