Veselin Vukićević: Organska proizvodnja i turizam su naši glavni aduti 1Foto: Wikipedia

Kad se pomene ekološka poljoprivredna proizvodnja u Crnoj Gori, onda je prva asocijacija na to – Žabljak. O tome šta je na tom planu urađeno, ali i kakva je perspektiva ovog područja podno Durmitora, za Danas govori Veselin Vukićević, predsjednik Opštine Žabljak.

– Na Žabljaku ima 623 poljoprivredna gazdinstva, na kojima živi oko 900 radno aktivnih poljoprivrednika, dok površina obradivog zemljišta premašuje 6.650 hektara. Od ukupnog broja gazdinstava 460 je usmereno na stočarstvo što daje prednost toj proizvodnji. S druge strane, ako je suditi prema kriterijumima Evropske unije, onda možemo govoriti o 70 registrovanih farmi. Zanimljivo je da su svi proizvođači u stočarstvu zainteresovani za organsku proizvodnju. U prilog tome govori i podatak da čak 95 odsto proizvodnje na farmama ima predznak organska – kaže na početku razgovora Vukićević, koji podsjeća da su osim poljoprivrede, dobro razvijene turistička privreda i prerada drveta.

Stiče se utisak da u poljoprivredi ima najviše potencijala za razvoj, mada je otežavajuća okolnost što se mladi, ne samo na Žabljaku, nerado odlučuju za bavljenje poljoprivredom, bez obzira na dobru zaradu. Podaci govore da na Žabljaku ima oko 6.000 ovaca i oko 3.000 goveda a o kvalitetu durmitorskog sira i jagnjećeg mesa ne treba trošiti riječi. Zahvaljujući tome proizvođači sa ovog područja nemaju problema sa plasmanom svojih proizvoda. Da bi poboljšala uslove života i privolela mlade da ostanu na selu, lokalna vlast je iz budžeta za prošlu godinu izdvojila 3.000 eura na ime pomoći poljoprivrednicima u slučaju štete. Popravljeno je i 60 kilometara lokalnih puteva, izgrađen vodovod u Šarancima, bušotina na Bosači…

– Od ukupno 695 zaposlenih, u poljoprivredi je angažovano 412, u turizmu 125, a drvopreradi 38 ljudi. Posebno nas raduje što je prije par mjeseci, na NJegovuđi, počela da radi pilana gdje je otvoreno 30 radnih mjesta. Inače, dnevni kapaciteti pilane kreću se od 50 do 60 kubika, a raspolaže sa dvije tračne pile i mašinama za dobijanje otpada od drveta. Investitor „Pelengić trade“ najavljuje otvaranje novih radnih mjesta, jer nijesu pokrenuti svi kapaciteti pilane – kaže predsjednik opštine.

Gradić pod Durmitorom ima još jednu osobenost, koja ga čini posebnim. To je nadmorska visina. Naime, Žabljak se nalazi na 1.450 metara nadmorske visine i predstavlja urbanu sredinu izgrađenu na najvišoj tački u Jugoistočnoj Evropi. Ali, problem koji posebno muči ovo, još uvek nerazvijeno, područje jeste iseljavanje stanovništva. Prema poslednjem popisu na teritoriji ove durmitorske opštine živi 3.569 stanovnika što je nekoliko stotina manje u odnosu na prethodni popis.

– Činjenica je da Žabljak naglo stari, pa je cilj lokalne uprave da što više mladih ljudi zadržimo na ovom području, jer bez obrazovane omladine nema napretka. Zato nastojimo da poboljšamo uslove života i rada kako bismo žitelje ubedili ne samo da ostaju, već i da se vraćaju u ovaj kraj. Pokušavamo, dakle, da spriječimo da grad zamre – poručuje Vukićević.

Projekti podrške vredni 1,5 miliona evra

Da lokalna uprava, u saradnji sa Vladom Crne Gore, radi na poboljšanju uslova života stanovnika ovog grada, o tome govore podaci o projektima čija je realizacija u toku, ili su u planu, a čija vrijednost premašuje 1,5 miliona eura. Riječ je, između ostalog, o sanaciji deponije u šta je uloženo 500.000 eura, zatim o izmještanju trafostanice i izgradnji nastavka Ulice „Vuka Karadžića“, kao i spajanju sa zaobilaznicom za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 100.000, a iz državnog 360.000 eura. Treba pomenuti i rekonstrukciju fudbalskog igrališta vrijednu 200.000 eura, koliko će koštati i izgradnja izložbenog paviljona na području Nacionalnog parka Durmitor, koji predstavlja repliku paviljona Crne Gore sa svjetske izložbe u Milanu. Za projekte na lokalitetu skijališta Savin kuk predviđeno je 507.000 eura.

Prestonica ekološke države

– Upravo na Žabljaku Crna Gora je, 1991. godine, proglašena za ekološku državu a Žabljak izabran za njenu prestonicu. Uz to veliki dio opštine obuhvaćen je Nacionalnim parkom Durmitor koji je upisan u svjetsku baštinu UNESCO. Sve to ide u prilog razvoju Žabljaka kao turističke destinacije. Da ne govorimo o nezagađenoj sredini, kao šansi za proizvodnju ekološke hrane – ističe Vukićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari