Guverner Teksasa Rik Peri i rukovodstvo Samsung elektroniksa otvorili su novu fabriku za proizvodnju poluprovodnika u Ostinu, vrednu 3,5 milijardi dolara. U okviru ceremonije sa puno koreografije, Peri i rukovodioci Samsunga presekli su veliku plavu vrpcu otvarajući postrojenja na 150.

Guverner Teksasa Rik Peri i rukovodstvo Samsung elektroniksa otvorili su novu fabriku za proizvodnju poluprovodnika u Ostinu, vrednu 3,5 milijardi dolara. U okviru ceremonije sa puno koreografije, Peri i rukovodioci Samsunga presekli su veliku plavu vrpcu otvarajući postrojenja na 150.000 kvadratnih metara. Fabrika veličine devet fudbalskih igrališta, predstavlja drugi proizvodni pogon južnokorejske kompanije u Ostinu (prvi je izgrađen pre deset godina). Nova fabrika će proizvoditi NAND fleš memori čipove, koji su potrebni za rad MP3 plejera, mobilnih telefona i digtalnih kamera. Peri, čiji je Teksaški poslovni fond odigrao značajnu ulogu u privlačenju ove investicije, izjavio je da je Teksas primamljiva država za kompanije koje žele da se razvijaju i napreduju uz plaćanje niskih poreza i saradnju u skladu sa „razumnim“ propisima. Samsung trenutno zapošljava oko 1.600 radnika u Ostinu, a očekuje se da godišnji platni spisak dostigne oko 100 miliona dolara.
Njujork – Džej Pi Morgan Čejs & Ko odavno je prihvatila da bude prva privatna kompanija koja će uzeti poslovni prostor na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra. Međutim, pregovori o poreskim olakšicama i drugim pogodnostima trajali su mesecima, a banka je istakla da će napustiti Njujork ako ne bude postignut dogovor. Džej Pi Morgana konačno je postigao sporazum da izgradi i useli se u jednu od pet planiranih poslovnih kula na mestu pod nazivom „tačka nula“, sa paketom državnih i gradskih olakšica, saopštili su zvaničnici Njujorka. „Još jednom smo dokazali da centar Menhetna predstavlja epicentar globalnog kapitala“, izjavio je na konferenciji za novinare guverner Eliot Spicer. On je dodao da su olakšice „teške“ 230 miliona dolara i da su slične onima koje su dobile i druge kompanije. Džej Pi Morgan, jedna od najvećih američkih banaka, platiće 300 miliona dolara vlastima Njujorka i Nju Džerzija za dozvolu da izgradi kulu sa više od 40 spratova za oko 4.000 radnika. Dozvola će važiti na 92 godine.
Dirborn – Oko 27.000 zaposlenih koji rade na sat napustilo je Ford motor uz otpremninu ili prihvatanjem ponuda za rano penzionisanje, saopštila je ta kompanija. Ford je prošle godine ponudio otpremnine kako bi smanjio radnu snagu i odgovorio na manju potražnju za automobilima i kamionima. Prvobitno se 37.000 radnika prijavilo za otpremnine, ali nisu svi napustili kompaniju. Ford je prošle godine zabeležio gubitak od 12,7 milijardi dolara i stavio je kapital pod hipoteku kako bi finansirao plan restrukturiranja. Planirano je da do 2012. godine bude zatvoreno 16 proizvodnih pogona. Kada je u septembru objavljena ponuda za dobrovoljno napuštanje kompanije, Ford je imao u planu da kompaniju do kraja 2008. napusti 30.000 radnika. Ponuda je upućena svim zaposlenim u proizvodnji i otpremnine se kreću i do 140.000 dolara. Trenutno u Fordu radi oko 60.000 radnika.
Njujork – Vol strit žurnal povisiće sledećeg meseca cenu primeraka koji izlaze radnim danima sa jednog dolara na 1,5 dolara, saopštila je kompanija Dau Džouns & Ko, u čijem je vlasništvu je Vol strit žurnal. Cena za pretplatnike, na koje odlazi najveći deo tiraža, ostaće ista (od prodatog tiraža samo 6,6 odsto kupuje se na kioscima). Nova cena dnevnog izdanja važiće od 16. jula, dok će subotnje izdanje i dalje koštati 1,5 dolara. Ovo je prvo povećanje cene od aprila 2001. Od tada, oglašavanje u novinama se smanjilo dok su troškovi štampanja porasli. Medijski konglomerat Ruperta Merdoka, Njuz korporacija, ponudio je pet milijardi dolara za kupovinu Dau Džunsa.
London – Interkontinental hotels grupa saopštila je da je njen generalni direktor za region Azije i Pacifika podneo ostavku nakon što je kompanija otkrila da je u biografiji dao lažne podatke. Patrik Imbardeli trebalo je da bude imenovan za člana borda direktora kada je kompanija otkrila da on nema diplome australijskog Viktorija univerziteta i američkog Kornel univerziteta. „On je pohađao predavanja na Viktoriji i Kornelu, ali shvatili smo da ni na jednom nije diplomirao“, izjavio je jedan od portparola koji je želeo da ostane anoniman. Interkontinental je verovao da je Imbardeli diplomirao na odseku za poslovne studije i hotelski menadžment na Viktorija univerzitetu i da ima diplomu hotelske administracije na Kornelu. U kompaniju je došao 2000. godine, a 2003. postao je jedan od direktora za region Azije i Pacifika. „On ima više od 25 godina iskustva u hotelijerskoj i turističkoj industriji uključujući i visoke funkcije u Hilton Internacionalu, Hajat korporaciji i Sautern Pacifik Hotels korporaciji“, stoji u saopštenju Interkontinentala.
Betesda – Hotelska kompanija Mariot Internešnel planira da otvori novi brend butik hotela namenjenih bogatim putnicima i tim povodom udružila se sa dizajnerom i hotelijerskim preduzetnikom Ianom Šragerom. Mariot i Šrager, koji je razvio koncept malih, otmenih hotela pre 23 godine, saopštili su prošle nedelje da planiraju otvaranje oko 100 hotela, koji tek treba da dobiju ime. Svaki će imati između 150 i 200 soba. Prvi hoteli biće otvoreni u velikim američkim gradovima kao što su Njujork, Los Anđeles i Las Vegas. Druge potencijalne lokacije uključuju Pariz, London, Tokio i Peking. Partnerstvo sa Šragerom predstavlja pokušaj Mariota da uđe na segment hotelijerske industrije koji beleži brz rast. Butik hoteli su relativno mali, imaju otmen dizajn i nude više usluga nego tradicionalni hoteli. Takođe su i skuplji. Ian Šrager bio je suvlasnik njujorškog noćnog kluba Studio 54, a kasnije je bio u zatvoru zbog izbegavanja plaćanja poreza. Svoj prvi butik hotel pod nazivom Morgans hotel otvorio je 1984. u Njujorku. Njegov stil kasnije su kopirali i veliki hotelski lanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari