Vijesti: Biznismen blizak SNS podneo zahtev za preuzimanje akcija Prve banke CG u vlasništvu Aca Đukanovića 1foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Centralna banka Crne Gore (CBCG) saopštila je da joj je firma iz Srbije predala 27. oktobra zahtev za sticanje kvalifikovanog učešća do 50% (manjinskog učešća) u kapitalu Prve banke, pišu podgoričke Vijesti.

Ova banka nalazi se u vlasništvu Aca Đukanovića, brata Mila Đukanovića dugogodišnjeg i doskorašnjeg predsednika CG.

“U toku je proces odlučivanja po zahtevu pravnog lica iz Srbije. Zahtev je podnet 27. 10. 2023. Centralna banka će o primljenom zahtevu odlučivati u skladu sa zakonom predviđenim procedurama i rokovima. Radi objektivnog informisanja, napominjemo da fizičko lice koje se u medijima dovodi u vezu sa pravnim licem koje je podnelo zahtev, prema dokumentaciji dostavljenoj Centralnoj banci Crne Gore, nema veze sa podnosiocem zahteva”, navodi se u saopštenju CBCG, nakon što su crnogorski mediji spekulisali da je za banku zainteresovan Dalibor Matić, biznismen iz Republike Srpske.

Vijesti pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je za učešće u Prvoj banci zapravo zainteresovan biznismen blizak SNS, koji ima vlasništvo u jednoj srpskoj banci, kao i da se „domogao atraktivne lokacije na Novom Beogradu gde je prema planskoj dokumentaciji planirana gradnja stambeno-poslovnog kompleksa i do te lokacije je došao kupovinom potraživanja u okviru jednog stečajnog postupka čije je dio i Agencija za osiguranje depozita koja obavlja poslove za račun Republike Srbije“.

Kako se navodi u tekstu crnogorskog lista, revizor je utvrdio da više stavki u finansijskim izveštajima Prve banke nije tačno i da bi nakon ispravki moglo doći do smanjenja adekvatnosti kapitala ispod zakonskih minimuma. Takođe se dovodi u pitanje i sposobnost banke da nasatvi poslovanje.

Vlasnik banke je revizoru ukazao da bi moglo doći do realizacije neke od ponuda za preuzimanje banke, a Montenegroberza je stavila trgovinu akcijama ove banke u segment za promatranje, što znači da će se nadzirati promet ovim akcijama kako ne bi došlo do spekulativnih promena cena uoči prodaje banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari