U zavisnosti od želja ili ukusa srpski turista može ovog leta da se odluči da li će da letuje u Vrnjačkoj Banji, gde za desetodnevni polupansion u apartmanu za dve osobe u hotelu „Breza“ treba da izdvoji 670 evra, ili u turskoj Alanji, gde mu za isto toliko noći i dana treba 20 evra više. U obe cene uračunat je i prevoz, do Banje sopstvenim automobilom, do Alanje avionom.

U pokušaju da nađemo isti smeštaj na nekoliko najposećenijih destinacija među srpskim turistima i uporedimo ih, za uzorak smo uzeli hotele sa tri zvezdice. Kako retko ko putuje sam, upoređivali smo polupansionski smeštaj za dvoje u apartmanima. Rezultat je da je deset dana letovanja u dve najpopularnije banje u Srbiji, Vrnjačkoj Banji i Sokobanji, jeftiniji u odnosu na Tursku i Grčku, ali sasvim neznatno.

Tako je deset dana za dvoje u hotelu „Breza“ u Vrnjačkoj Banji 76.000 dinara, a kada se uračuna i 4.000 dinara koliko je u proseku potrebno za gorivo od Beograda do Banje, godišnji odmor košta 670 evra. Hotel sa isto toliko zvezdica u turskoj Alanji, na obali Sredozemnog mora, košta oko 690 evra za dvoje. Aranžman za letovanje u Alanji i letovalištu Side, nadomak Beleka, u nekoliko turističkih agencija u Srbiji košta od 345 do 350 evra po osobi, a u sve to je uračunat i avionski prevoz. U ovu cenu još treba dodati 16 evra po osobi za posebnu taksu koja se plaća na aerodromu.

Postoje opcije u Turskoj koje su još jeftinije od pomenutih. Na primer, za 375 evra po osobi može da se dobije i „ol inkluziv“ varijanta deset dana smeštaja u hotelu sa tri zvezdice u Sideu. Međutim, ovu varijantu jednostavno u Srbiji nismo imali sa čim da uporedimo. „Ol inkluziv“ kod nas postoji, ali bi razlika u ceni bila tolika da bi poređenje bilo neumesno, a oni koji ga porede bili bi „razapeti“.

Grčki sever, raj za srpske turiste i omiljena destinacija već godinama unazad, u hotelskom aranžmanu uopšte nije jeftin. Deset dana u apartmanskom smeštaju za dvoje na Halkidikiju košta 114.000 dinara. U cenu je uračunat i autobuski prevoz. Gotovo 950 evra za dvoje je nerealno visoka cena za sve one koji su navikli da „prstenove“ posećuju u svom aranžmanu, izdvajajući ne više od 200 evra samo za najam sobe ili apartmana. Hrana se obično nosi od kuće ili kupuje u tamošnjim prodavnicama, tako da je u stvari mali broj onih koji se odlučuju za polupansion u hotelu sa tri zvezdice.

Hoteli sa više zvezdica i na ekskluzivnijim lokacijama poput Krita, Rodosa ili Iosa su ipak rezervisani za one sa više novca, odnosno one koji bi u Turskoj izabrali „ol inkluziv“ u hotelu sa pet zvezdica u Beleku ili Bodrumu ili pak one koji letuju u „Grandu“ na Kopaoniku.

Vratimo se na prosečnog srpskog turistu, koji bi mogao da upadne u kategoriju onih koji bi ovog leta dobili popust od 5.000 dinara za smeštaj u nekom domaćem letovalištu. Osim „Breze“, u kojoj dvokrevetna soba košta 2.350 dinara po osobi dnevno a koja može da se vidi tek kad se stigne u hotel jer je u fotogaleriji na sajtu hotela nema, u Vrnjačkoj Banji mogu da se nađu i mali privatni hoteli poput Vile „Pobede“, koja nudi deset noćenja za dvoje u dvokrevetnoj sobi po ceni od 30.000 dinara. Apartman u hotelu „Park“ dnevno košta 7.000 dinara za dvoje, dok hotel „Aleksandar“ nudi noćenje sa doručkom za dvoje po ceni od 7.462 dinara.

Cene se za deset noćenja u apartmanima, nekategorisanim ili kategorisanim sa tri ili četiri zvezdice, kreću od 24.000 dinara do čak 84.000 dinara. U Vrnjačkoj Banji je moguće iznajmiti i kolibu sa tri spavaće sobe i privatnim bazenom po ceni od 180.000 dinara.

Za neznatno skromniju cifru od one u Vrnjačkoj Banji, desetodnevni odmor može da se provede i u Sokobanji. U hotelu „Zdravljak“ on košta 72.000 dinara, plus 40 evra za gorivo (za one koji putuju od Beograda), sve ukupno nekih 640 evra. Hotel „Banjica“ nudi apartman po ceni od 4.800 dinara za dvoje, dok se smeštaj po privatnim kućama može naći za 600 do 1.800 dinara. Naravno, ovo podrazumeva samo noćenje.

Upravo će ovo biti i najveći problem kada krenu da se dele vaučeri. Naime, planirano je da se prijave svi ugostiteljski i hotelijerski objekti koji žele da učestvuju u akciji u kojoj država daje popust turistima koji odluče da letuju u Srbiji. Međutim, većina onih koji letuju u našim banjama i na planinama ne opredeljuje se za hotele, već smeštaj traži u privatnim kućama, čiji vlasnici najčešće sobe i apartmane izdaju „na crno“. Jako je mali broj onih koji letuju „regularno“ u hotelima ili kategorisanim objektima, koji sa cenama pariraju popularnim morskim destinacijama, a mnogo više onih koji idu kod rođaka ili prijatelja po „budzašto“ cenama. Samo u toj kombinaciji turista može da prođe jeftino letujući na domaćem terenu. U svakoj drugoj godišnji odmor u Srbiji košta mnogo.



 

Mesto

Cena

Prevoz

Vrnjačka Banja, Hotel Breza

76.000 dinara

automobil, 4.000 dinara

Sokobanja, Hotel Zdravljak

72.000 dinara

automobil, 4.400 dinara

Grčka, Halkidiki

114.000 diinara

autobus, uračunat u cenu

Turska, Side i Alanja

82.800 dinara

avion, uračunat u cenu

* U cenu je uračunat desetodnevni polupansion u apartmanima u hotelima sa tri zvezdice, u jeku letnje sezone tokom jula i avgusta.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari