Vučić: Ako ne bude nekih nepredviđenih situacija, biće dovoljno i struje i gasa 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Energetika postaje najviši interes svakog građanina, rekao je predsednik Aleksandar Vučić gostujući na TV Pink, govoreći o energetskoj situaciji.

– Sutra ćemo videti najmodernija postrojenja vezana za obnovljive izvore energije. To je ključna tema, to je tema svih tema. Preživećemo ovu zimu, ja te dane brojim kao u vojsci. Počeo sam da brojim od 180 i nešto. Potrošili smo nešto gasa, oko sedam odsto. Imao još dosta gasa, relativno dobro stanje u hidrokapacitetima, sačuvamo uglj, za loše vremenske uslove, za sada nismo imali problem. U stanovima je pretoplo, cena nafte će ići značajno dole ako sve bude uredu – rekao je Vučić i zaključio da ćemo ovu zimu da prezimimo uz finansijske probleme sa kojima se država suočava jer je najveći deo tereta preuzela na sebe, prenosi Pink.

– Svuda je inflacija pojela mnogo više nego što plate prate – rekao je Vučić. Naglašava da je zadovoljan što će penzioneri imati povećanja.

– Što se penzionera tiče, baš sam zadovoljan što će imati značajno povećanje penzije. Ti ljudi su najviše izdržali tokom reformi za bolju budućnost naše dece
Mi ćemo se ponašati na odgovoran način. Kada budemo ušli u promene, a koji smo značajne energetske promene izveli do sad, gasovood, naftovod? Nema ga. Nismo uradili ništa. To je nekad bila partijska prćija, nekad prćija nesposobnih ljudi, rekao je predsednik Srbije i dodao da nama nije problem da nam pomognu u finansijskom problemu, a i ne moraju.

Kako je rekao mi ne zanmo da li bismo mogli bez njih. Dobro je da imamo od koga da naučimo, ali dobro je da imamo MMF, da imamo nadzor, o tome da s eponašamo domaćinski. Ja se ponosim našim promenama, to su velike promene za nas. Hoćemo da uspostavimo najefikasniji sistem i da uspemo da izvršimo ozbiljnu tranziciju.

– Energija će biti sve. Mi ćemo trošiti više. Ako ne bude nekih nepredviđenih situacija, biće dovoljno i struje i gasa. Kao što vidite, struja još nije poskupela – rekao je Vučić.

Kada je reč o poskupljenje struje od osam odsto predsednik je zatražio da mu se pokaže zemlja, ne u okruženju, nego u celoj Evropi, u kojoj je tako malo poskupljenje.

– Imaćemo povećanje minimalca, drastičnih povećanja penzija i državne pomoći za koju kreće prijava ovih dana. To su odavanja za koje mislimo da su dobra. Da od 15. decembra do 15. januara uključimo ukrase, ako napravimo dobru procenu, onda da, uključićemo – rekao je Vučić.

Vučić je komentarisao i rat Ukrajine i Rusije, ocenivši da se sukob neće skoro završiti.

– Kad su mnogi pomislili da će Ukrajini da pobedi, Rusi su počeli bolje da ratuju. Sledeća zima će biti teža nego ova – podvukao je predsednik Srbije.

– Ne razumem šta stručnjaci govore, svi koriste sve što mogu, Putin koristi ono što on ima, drugi koriste ono štio imaju. Niti pravdam niti kritikujem. Kada su pomislili da Ukrajina pobeđuje, Rusi su počeli bolje da ratuju. Biće to mnogo duže vreme i očekujem da sledeća zima bude teža od ove. Rat će da traje sve vreme – rekao je predsednik.

Nit sam Rus, nit sam Ukrajinac, a ni Amerikanac koji se u sve to meša. Ne zanima me, samo neka nađu rešenje, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.