Cilj izmena i dopuna Zakona o PDV-u je usklađivanje sa propisima EU, koji uređuju oblast oporezivanja potrošnje, kao i uvođenje sistema naplate za one koji su do sada bili van režima PDV-a. Time se stvaraju bolji uslovi za poslovanje privrede i omogućava stranim kompanijama da posluju u Srbiji kao i u EU – rekao je juče u Skupštini Srbije ministar finansija Dušan Vujović, obrazlažući predložene izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Prema njegovim rečima, izmenama ovog zakona, na deset odsto biće spuštene poreske stope na sve vidove hotelskog smeštaja, na prigradski i javni gradski prevoz, kao i na usluge u građevinarstvu. Stopa PDV-a za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju biće izjednačena sa porezom koji se plaća u međumesnom i u međunarodnom saobraćaju.

 

Obrazlažući izmene Zakona o hipoteci, Vujović je podsetio da je posle stupanja na snagu 8. jula ove godine, Ustavni sud neke odredbe proglasio neustavnim. Cilj zakona je očuvanje efikasnosti vansudskog postupka prodaje hipoteke, na šta je ukazao Ustavni sud Srbije, a suština je i da je nakon donošenja izvršnog rešenja suda na osnovu tog zakona, moguće uložiti pravni lek za zaštitu prava.

Dragan Jovanović, poslanik Nove Srbije, sugerisao je juče ministru Vujoviću donošenje potpuno novog zakona o PDV-u, jer postojeći, koji je na 250 strana, ima čak 1.400 strana različitih tumačenja.

– Može li jedan preduzetnik koji drži kiosk da se snađe u toj šumi propisa – pitao je Jovanović, dodajući da će oko 60  gradova i opština biti u problemu nakon donošenja ovog zakona, jer će im biti suspendovana transferna sredstva. Naveo je i da je na predloženi zakon podneo amandman kojim bi se brisao predlog da se ukida “povraćaj PDV za ishranu i za prevoz radnika”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari