Cilj Predloga zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, unapređenje borbe protiv terorizma ustanovljavanjem sistema preventivnih i represivnih mera protiv finansiranja terorizma, rekao je juče ministar finansija Dušan Vujović predstavljajući zakon za skupštinskom govornicom.

On je istakao da je nužno regulisati ograničavanje raspolaganja imovinom terorista, odnosno označenih lica koja se definišu ovim zakonom što do sada nije bilo uređeno našim zakonodavstvom. Prema njegovim rečima, Vlada utvrđuje listu označenih lica na osnovu informacija iz Ujedinjenih nacija, informacija od nadležnih državnih organa, kao i na osnovu zahteva od drugih država.

„Ovaj zakon predviđa privremeno ograničavanje raspolaganja imovinom dok se ne sprovedu svi drugi zakonom utvrđeni postupci i omogućava Srbiji da ispoštuje sve obaveze prema UN, Savetu Evrope i svim drugim važećim međunarodnim zakonima“, naglasio je Vujović.

Osim toga, Vujović je juče u Skupštini Srbije govorio i o glavnim odredbama izmena i dopuna Carinskog zakona – uvođenju novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema, koji bi omogućio Srbiji da olakša sprovođenje tranzitnog postupka roba što je preduslov pristupanja konvenciji o zajedničkom tranzitu.

„Imajući u vidu naše planove da se efikasno uključimo u sistem evropskih magistrala, putnih, železničkih, presudno je da imamo zakonom regulisane uslove tranzita da bi Srbija mogla da bude ravnopravan učesnik u tom procesu“, rekao je Vujović.

Predloženi zakon, koji omogućava dalje usaglašavanje sa carinskim zakonima EU, uvodi novinu, naglasio je on, a to je prihvatanje ne samo bankarskih garancija, nego i drugih oblika obezbeđivanja carinskog duga i obezbeđuje usklađivanje sa Zakonom o prekršajima.

Govoreći o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između KfW, Frankfurt na Majni i Republike Srbije u iznosu do 15 miliona evra za Projekat „Energetske efikasnosti u javnim objektima“ Vujović je naveo da se zajam daje pod izuzetno povoljnim uslovima, sa fiksnom kamatnom stopom od 2,1 odsto na period od 12 godina, koji će Srbija vraćati u 19 polugodišnjih rata. Ovim sredstvima će se omogućiti iniciranje projekata energetske efikasnosti, a uz zajam obezbeđena je i donacija od 1,3 miliona evra kao doprinos lokalnim samoupravama.

Lex specialis u redovnoj proceduri

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je pre rasprave o predloženim zakonima podsetila poslanike da je Vlada Srbije povukla Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta „Beograd na vodi“, tako da se o njemu neće raspravljati po hitnom postupku na ovoj sednici parlamenta, već u redovnoj proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari