U fabrici Žitoprerada DM iz Novog Bečeja, koja proizvodi štrudle sa smokvama u kojima je pronađena višestruko veća količina ohratoksina od dozvoljene, tokom celog jučerašnjeg dana bila je inspekcija Ministarstva poljoprivrede, rečeno je Danasu u tom preduzeću.


Ministarstvo je tako reagovalo sa zakašnjenjem, pošto je u javnost već dospela vest o tome da su nadležne službe Evropske unije utvrdile da je u štrudlama koje je ovaj proizvođač prodavao na njihovom tržištu bilo čak 15 mikrograma ohratoksina po kilogramu, a dozvoljena su samo tri mikrograma. Ali, dok su građani o ovom incidentu saznali tek za vikend, informacija je u Ministarstvo stigla još pre skoro dve nedelje, pa se postavlja pitanje zašto se čekalo do sada sa reakcijom.

Mada u Žitopreradi nisu hteli zvanično da daju izjave, uz objašnjenje da je generalna direktorka zauzeta i da „nije u fabrici“, nezvanično saznajemo da je kompanija povukla svoje proizvode sa rafova u Srbiji dok se ne utvrdi da li i u njima ima ohratoksina u prevelikim količinama.

U Srbiji je, međutim, dozvoljeno čak 10 mikrograma po kilogramu, a ne tri, kao u EU, tako da će Žitoprometu biti lakše da ispuni domaće uslove. Zbog čega Srbija ima više od tri puta fleksibilnija pravila o dozvoljenoj toksičnosti namirnica kada je u pitanju ohratoksin, Ministarstvo poljoprivrede do sada nije objasnilo.

Ovo je drugi mikrotoksin oko kojeg u Srbiji izbija afera. Prvi je bio prošlogodišnji slučaj aflatoksina, kada je utvrđeno da skoro sve mlekare prodaju mleko sa previsokim udelom ove otrovne supstance. Tada je ovu vest javnosti obelodanio Goran Ješić, pokrajinski funkcioner tada opozicione Demokratske stranke, a sada je vest došla iz Evropske unije. Ni u jednom slučaju problem nije detektovalo Ministarstvo poljoprivrede, kojem je to, inače, u nadležnosti.

U slučaju aflatoksina, problem je „rešen“ tako što je država dozvolila da u mleku bude 10 puta više tog toksina nego do tada, što je resornog ministra Gorana Kneževića potom koštalo funkcije. Granica je nedavno vraćena na strožu normu, kakva važi i u EU.

Nema nikakvih informacija o tome da li Ministarstvo poljoprivrede razmišlja da pooštri uslove za ohratoksin i za ostale mikrotoksine tako da budu na nivou koji važi u zemljama EU niti da li će sistemski rešiti problem kontrole prehrambene proizvodnje tako da se ovakvi incidenti više ne događaju.

Profitabilno

Novobečejska fabrika Žitoprerada DM je preduzeće srednje veličine, sa 40 zaposlenih i profitom od 17 miliona dinara prošle godine. Kompanija je osnovana 2009. godine i nalazi se u jednakom suvlasništvu dvoje lica – generalne direktorke Ljiljane Grbović i Dauta Esea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari