Železnici potrebno zbrinjavanje 8.066 tona starih pružnih pragova 1

Infrastruktura železnice Srbije objavila je tender za zbrinjavanje otpadnih drvenih pragova koji imaju svojstvo opasnog otpada.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je reč o 8.066 tona pragova koji će biti povađeni sa starih pruga u Batajnici, Beški, Novom Sadu, Petrovaradinu, Beočinu, Senti, Crepaji, Šapcu i Mačvanskom Prnjavoru, а tender je otvoren do 4. maja.

To je posledica odluke da se u naredne dve godine demontira oko 435 kilometara starih pruga širom Srbije, mahom u Vojvodini a demontaža je počela u železničkoj stanici Senta, na pruzi Senta – Kanjiža, navedeno je na poslovnom portalu eKapija.

Većina gradova u pokrajini time će ostati bez železnice, iako je aktuelnim nacrtom Prostornog plana predviđeno upravo suprotno, jačanje i modernizacija železničkog saobraćaja. Takođe, i saobraćajna politika evropskih zemalja ide na povezivanje i najmanjih gradova železnicom, jer je reč o najefikasnijem vidu vožnje.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tvrde da se radi o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, kao i da bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje. Međutim, ne zna se na osnovcu čega je izveden takav zaključak, jer studije opravdanosti ili stručne analize, ukoliko postoje, nisu dostupne javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari