Najmanje 160 slonova uginulo zbog suše u Zimbabveu, mnogi i dalje u opasnosti 1Foto: Pixabay/shaniqwa

Najmanje 160 slonova uginulo je zbog suše koja je pogodila Zimbabve, a s obzirom na to da će se vrućina nastaviti i dalje mnogi strahuju da bi moglo da bude još uginulih životinja.

Kako piše Gardijan, slonovi su uginuli u periodu između avgusta i decembra prošle godine u Nacionalnom parku Hvange od 14.651 kvadrata u kojem žive ugroženi slonovi, bivoli, lavovi, gepardi, žirafe i druge vrste životinja.

Uprava za upravljanje parkovima i divljim životinjama Zimbabvea potvrdila je smrt slonova u parku i pripisala ih suši.

“Radili smo testove a preliminarni rezultati pokazuju da su umrtli od gladi. Većina životinja umirala je na 50 do 100 metara od izvora vode”, naveli su iz uprave parka.

Produženi sušni periodi se intenziviraju širom južne Afrike, navodi Gardijan. Prošle godine u ovom nacionalnom parku nije bilo padavina od februara do novembra.

“Bila je slaba ishrana, veoma visoke temperature i nedostatak vode. Sve ovo je doprinelo velikom stresu i moglo bi da se ponovi i 2024”, rekao je Trevol Lejn, šef grupe za očuvanje u parku Hvange.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu prognozirala je jak vremenski fenomen El Ninjo između oktobra i marta, što bi moglo da rezultira toplim, suvim vremenom sa malo padavina.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je u novembru da će to dovesti do “odloženog početka padavina” i da bi moglo da dovede do suše u Zimmabveu.

Do kraja 2023. godine veći deo Zimbabvea primio je 50 odsto manje sezonskih akumuliranih padavina u poređenju sa dugoročnim prosekom.

Gardijan piše da grupe za očuvanje u Hvangeu sada žure da izbuše više bušotina u pokušaju da slonovima hrana bude lakše dostupna. Takođe ugrađuju sisteme na solarni pogon.

“Videćemo šta možemo da uradimo da ublažimo sušu, to će biti samo preživljavanje. Svesni smo da možemo imati El Nijo i 2024. Ako dođe do još jedne suše, moraćemo da prolazimo ponovo kroz istu stvar”, rekao je Lejn.

Suše su i ranije izazivale masovno odumiranje slonova u Zimbabveu, samo 2019. godine više od 200 slonova je uginulo tokom dva meseca zbog nedostatka vode.

Zaštitnik prirode rekao je da je tokom jednog brojanja životinja u septembru više od 1.800 slonova pokušavalo da pije vodu iz jednog izvora.

“Bilo je užasno videti telad siročad kako besciljno čekaju smrt, a užasno je i videti i mirisati okolo mrtve slonove. Ono zbog čega treba da strahujemo jeste mogućnost da će klimatske promene učiniti da ovogodišnji gubici životinja zbog suše budu normalna stvar”, naveo je jedan od zaštitara koji je želeo da ostane anoniman.

Glavni ekolog Hvangea Dafin Madhlamoto govorio je za Rojters u decembru prošle godine takođe o ovom problemu. On je naveo da su zbog klimatskih promena u parku smanjene padavine. Prema njegovim rečima u tom nacionalnom parku živi 45.000 slonova, a odraslom slonu je potrebno 200 litara vode dnevno.

Zimbabve ima populaciju slonova od gotovo 100.000, ali ima kapacitet samo za nešto više od polovine njih, saopštile su službe Zimbabvea za zaštitu divljih životinja.

Slonovi u opasnosti i zbog krivolova

Osim suše, slonovima i drugim životinjama u Zimbabveu preti opasnost od krivolova. Šest novih uginuća slonova zabeleženo je u januarau u Gvajiu, oblsti nedaleko od nacionalnog parka Hvange, što su društva za zaštizu životne sredine okarakterisala kao krivolov.

Nacionalni park potvrdio je ove smrti slonova i naveo da veterinari još istražuju uzrok smrti. Sa druge strane, društva za zaštitu životne sredine kažu da su uklonjene kljove sa slonova znak da se radi o krivolovu.

Kako su naveli “krivolov u Gvaiju dešava se u pozadini eskalacije ilegalne trgovine diivljim životinjama i zločininima protiv njih”.

Lejn je rekao da je došlo do opšteg porasta krivolova na meso divljači, što se može pripisati ekonomskoj situaciji.

“Ljudi postaju očajni i pribegavaju krivolovu divljih životinja”, ocenio je on i dodao da u Hvangeu u poslednje dve godine nije bilo krivolova, te da će i ubuduće nastaviti sa sprovođenjem zakona i patroliranjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari